Израел нанесе удари по Иран, МВнР: Няма пряка военна опасност за страната ни

Снимка: Infomreja.bg

МВнР е в директна връзка с българските дипломатически представителства в района

Израел нанесе удари по Иран, съобщaват американски служители, цитирани от Би Би Си. Експлозия е била чута северозападно от иранския град Исфахан рано тази сутрин.

Това се е случило близо до международното летище на града, съобщава информационната агенция на страната Fars.

Към момента Израел нито потвърждава, нито отрича атаката. 

Иранските официални медии съобщават, че в 3:30 ч. българско време са свалили три дрона близо до военното летище в Исфахан. Няма данни за ракетен удар, нито за нанесени щети. Иран не потвърждава дали атаката идва от Израел. 

Държавни медии съобщават, че полетите са спрени над няколко града, включително Исфахан, Ширакс и Техеран. 

Държавната информационна агенция IRNA потвърди, че системите за противовъздушна отбрана на страната са били активирани в няколко провинции. IRNA каза, че страната е изстреляла своите „батареи за противовъздушна отбрана“.

Иранската държавна телевизия казва, че взривовете са резултат от активирането на противовъздушна отбрана, насочена към „мини-дронове“, пише Би Би Си. Първоначално беше съобщено, че става въпрос за ракетна атака, но впоследствие стана ясно, че такава няма и се касае за атаки с дронове.

Исфахан е третият по големина град в Иран. Провинцията е дом на голяма военновъздушна база, голям комплекс за производство на ракети и няколко ядрени обекта. В Исфахан се намира и част от комплекса с ядрената програма на Иран, но няколко агенции подчертаха, че ядрените обекти не са засегнати и няма опасност, свързана с тях.

Според Си Ен Ен иранските държавни медии също съобщават, че всички съоръжения в района са защитени, включително значителни ядрени съоръжения.

Американските медии, позовавайки се на свои високопоставени източници, твърдят, че това е отговор на Израел, който се очаква да бъде ограничен. Смята се, че той ще бъде върху военни обекти като тези в Исфахан.

Международното летище Имам Хомейни в Техеран беше затворено за всички полети, според известие до летците, публикувано в базата данни на Федералната авиационна администрация на САЩ.

Министерството на външните работи у нас съобщи, че следи с повишено внимание развитието на обстановката във връзка с разпространените от медиите новини за нанесени от Израел ракетни удари по обекти в Иран. МВнР е в директна връзка с българските дипломатически представителства в района.

Дадени са необходимите указания, в т.ч. и по отношение обезпечаване сигурността на техния личен състав и на намиращите се там български граждани. МВнР поддържа оперативен контакт и с партньорските държави и има готовност да предприеме необходимите действия съобразно по-нататъшното развитие на ситуацията, се казва в позиция на институцията.

Министър-председателят Димитър Главчев и правителството е в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност и следи ситуацията като има готовност за евакуация на българските граждани. Към момента няма пряка военна опасност за страната ни, съобщават от Правителствената информационна служба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//