Два гласа не стигнаха в Чехия за ратифициране на Истанбулската конвенция

Снимка: Pixabay

Шест държави, между които и България, не са я ратифицирали

Чешкият парламент не успя да събере мнозинство за ратифицирането на конвенцията на Съвета на Европа срещу домашното насилие, известна още като Истанбулска конвенция, съобщава dnevnik.bg.

При гласуването късно в сряда не достигнаха два гласа за ратификацията, съобщава "Ройтерс". Чехия е една от шестте европейски държави, сред които и България, които са подписали конвенцията, но не са я ратифицирали. .

Противниците на конвенцията в Чехия смятат, че тя се отклонява от това, което те наричат "традиционни роли" за мъжете и жените в обществото. Според тях насилието срещу жените в държавите, които са ратифицирали Истанбулската конвенция, не е намаляло.

Чешкият министър по европейските въпроси Мартин Дворак нарече гласуването "международен позор".

"Изпращаме много лош сигнал на жените и момичетата, че не смятаме за необходимо да защитаваме жертвите на домашно насилие", написа той в платформата за социални медии X.

Премиерът Петр Фиала е цитиран в интервю за таблоида "Блеск" да казва, че отказът няма да повлияе на борбата срещу насилието и съществуващите закони, както и че е необходим по-широк дебат за бъдещата ратификация.

Гласуването в Сената означава, че долната камара на парламента вероятно няма да се занимава с договора сега, според чешката информационна агенция CTK, като не стана ясно кога законодателството ще бъде предложено отново.

През миналата година ЕС се присъедини към конвенцията и текстовете й, свързани основно с международното сътрудничество, са задължителни и за шестте нератифицирали документа държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK