СЗО: В Газа повече хора може да умрат от болести, отколкото от бомбардировки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според очевидци там няма лекарства, ваксинации, хигиенни условия, достъп до чиста вода, храна

Ако здравната система в Газа не бъде изправена на крака бързо, съществува риск повече хора да умрат от болести, отколкото от бомбардировки в анклава , каза Маргарет Харис от Световната здравна организация на брифинг на ООН в Женева, съобщава dnevnik.bg.

Харис описа спирането на работата на болницата "Аш Шифа" в северната част на Газа като трагедия и изрази загриженост относно задържането на част от медицинския персонал от израелските сили. Тя повтори загрижеността си относно увеличаването на огнищата на инфекциозни болести и особено на диарийни заболявания.

"(Няма) никакви лекарства, няма ваксинации, няма хигиенни условия, няма достъп до чиста вода и няма храна. Видяхме много голям брой случаи на диария сред кърмачетата", каза още Харис.

Говорител на Агенцията на ООН за децата в Газа каза пред репортери чрез видеовръзка, че болниците в Газа са пълни с деца с военни рани и гастроентерит от пиенето на мръсна вода.

"Срещнах много родители... Те знаят точно от какво имат нужда децата им. Те нямат достъп до чиста вода и това ги осакатява", казва Елдър. Той описва случай на дете с разкъсан крак, което е лежало с часове на земята на пода в болницата, без да има кой да му помогне поради недостига на болничен персонал.

Здравните власти в Газа, които са смятани от ООН за надеждни, казват, че повече от 15 хил. души са били убити при бомбардировките на Газа от Израел през изминалите седем седмици от войната, започнала с атентата на "Хамас" в Израел. Цифрата се отнася само до потвърдени случаи, като се предполага, че е занижена и много други хора са загинали под развалините. Около 40% от потвърдените убити са деца

.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK