СЗО: Газа е заплашена от болести заради сраженията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вече се очертават някои тревожни тенденции

Ивицата Газа е изправена пред повишен риск от разпространение на болести заради сраженията между "Хамас" и Израел, които нарушиха здравната система, достъпа до чиста вода и накараха хората да се тълпят в приюти. За това предупреди в сряда Световната здравна организация (СЗО), съобщава CNN.

"Тъй като броят на смъртните случаи и ранените в Газа продължава да нараства поради засилените военни действия, интензивната пренаселеност и нарушените здравни, водоснабдителни и канализационни системи съществува допълнителна опасност за бързо разпространение на инфекциозни болести, заявиха от СЗО. Вече се очертават някои тревожни тенденции."

Липсата на гориво в гъсто населения анклав е причинила спирането на инсталациите за обезсоляване, което е увеличило риска от разпространение на бактериални инфекции като диария.

Въпреки че имаше изключително ограничени доставки на храна, вода и лекарства за Газа, Израел отказа да пусне гориво поради опасения за възможното му отклоняване от "Хамас". Това стана въпреки призивите на ООН и групите за хуманитарна помощ.

СЗО каза, че повече от 33 551 случая на диария са докладвани от средата на октомври, по-голямата част от които сред деца под пет години.

В него се казва, че броят на засегнатите деца бележи значително увеличение в сравнение със средно 2000 случая месечно в тази възрастова група през 2021 г. и 2022 г.

Липсата на гориво е нарушила и събирането на твърди отпадъци, което според СЗО създава "среда, благоприятна за бързото разпространение на насекоми, гризачи, които пренасят болести".

В него се казва, че е "почти невъзможно" за здравните заведения да поддържат основни мерки за превенция на инфекции, увеличавайки риска от инфекция, причинена от травма, операция и раждане.

"Нарушените дейности по рутинна ваксинация, както и липсата на лекарства за лечение на заразни болести, допълнително увеличават риска от ускорено разпространение на болестта", предупреждава той.

Жертвите вече са над 10 000 души. Обсъжда се освобождаването на заложници. 

Израел обяви четиричасова химанитарна пауза в част от Газа - първата по рода си, след като САЩ, ЕС и много други страни настояваха за кратки паузи в боевете, за да бъде доставена хуманитарна помощ до страдащото цивилно население.

ООН и много страни, вече и такива, смятани за "твърди" съюзници на Израел, настояват за по-продължително спиране на боевете, за да бъде облекчена "ужасяващата" според тях ситуация на цивилните в палестинския анклав. За значителна хуманитарна пауза призова канадският премиер Джъстин Трюдо.

Позицията на Израел явно бележи леко смекчаване, след като преди дни премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че изключва всякакво спиране на боевете, докато не бъдат освободени всички над 240 заложници, държани от "Хамас". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK