Радев: Пациентите с редки заболявания трябва да намерят равноправно място в здравеопазването

Снимка: Прессекретариат

Държавният глава удостои с Почетния знак на президента пациенти, медици и дейци на каузата на хората с редки болести в България

Сред големите проблеми в борбата с редките заболявания е отсъствието на пациентите от общественото внимание, а много често и от системата на българското здравеопазване. Нашата главна задача е с общи усилия всеки пациент с рядко заболяване да намери равноправно място в системата на българското здравеопазване. Това каза президентът Румен Радев на XIV Национална конференция за редките болести и лекарства сираци, която се провежда в периода 29-30 септември в гр. Пловдив.

„Искам да изразя уважението си към всяка лична история на всеки от вас, защото това е история на борба и на самоотвержен пример как човек трябва да преодолява трудностите. Вие ни давате надежда за нещо много важно – че живеем в цивилизована страна с общество, което се ръководи от хуманни ценности“, подчерта Румен Радев.

Президентът открои дейността на организациите, чиято всеотдайна подкрепа дава възможност проблемите на хората с редки заболявания да бъдат представени пред българските институции и се борят те да имат равни възможности за достъп до здравеопазване. В едно хуманно общество нито един човек не трябва да остава без внимание и възможност за здраве, пълноценен начин на живот и реализация в обществото, подчерта държавният глава.

Румен Радев удостои с Почетния знак на президента за техния значим принос за отстояването на каузата на хората с редки заболявания в България проф. д-р Румен Стефанов – директор на Института по редки болести, Владимир Томов – основател и председател на Националния алианс на хората с редки болести, доц. Полина Милушева – Мандаджиева – основател и председател на Националната асоциация на пациентите с дефицит на растежния хормон, Йорданка Петкова – основател и председател на Асоциация Наследствен Ангиоедем и Тодор Мангъров – председател  на Асоциация Пулмонална хипертония. Посмъртно бе отличена с Почетния знак на президента и Илиана Тонова – председател на Национална асоциация Саркоидоза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK