Путин остава на власт поне до 2030 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той спечели с над 87 % от гласовете

Владимир Путин спечели с над 87 на сто от гласовете президентските избори в Руската федерация.

От РИА Новости и ТАСС уточняват, че по данни на Централната избирателна комисия при обработени 95 процента от протоколите - за него са гласували 87 цяло и 32 на сто от гласовете.

По предварителни данни - за настоящия държавен са дали своя глас между 88 и 95 на сто от хората в определяните от властите като "нови региони".

Резултатите гарантират, че руският президент ще остане на власт поне до 2030-та година.

В реч снощи Владимир Путин каза, че приоритет за страната му трябва да бъдат задачите, свързани с наричаната от Москва "специална военна операция" в Украйна.

По думите му, в бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но "в такъв случай светът ще бъде на крачка от Трета световна война, от която никой не е заинтересован".

Путин отправи и благодарност към руснаците, които отидоха да гласуват, като каза, че резултатът от президентските избори ще позволи на руското общество да се консолидира и да стане по-силно.

В изказването си от предизборния щаб Путин за първи път нарече руския опозиционер Алексей Навални по име. Президентът каза, че малко преди "печалното събитие", както определи смъртта на Навални, "едни колеги, не сътрудници от администрацията", му казали, че има идея за размяна на Алексек Навални за затворници от западни държави, и той се съгласил. 

Вчера многолюдни опашки - по призива на последователите на опозиционера Алексей Навални - се извиха пред посолствата и консулствата на Руската федерация - в Берлин, Париж, Хага, Вилнюс, Истанбул и други градове по света - с плакати и възгласи срещу Владимир Путин.

По думите на руския президент обаче организираният срещу протест от опозицията не е имал никакъв ефект.

Стотици руски граждани се наредиха по обед пред посолството на Руската федерация, където беше единствената избирателна секция у нас.

Украински организации и Гражданско движение БОЕЦ организираха протест до посолството.

"Няма и не може да има легитимност в тази имитация на избори. Това лице трябва да бъде изправено пред съда в Хага. Това трябва да постигнем," заяви украинският президент Володимир Зеленски по адрес на Путин.

Тези избори не бяха "нито свободни, нито честни", след като Путин затвори едни от опонентите си, а на други попречи да кандидатстват, заявиха от администрацията на американския президент Джо Байдън.

Германското външно министерство определи вота в Русия като "псевдоизбори", а резултата - като очакван, предвид цензурата и репресиите.

В Лондон външното министерство отбелязва, че с "незаконното провеждане на изборите" в окупираните части на Украйна руското ръководство е демонстрирало, че не е заинтересовано от търсенето на мир.

Днес се навършват 10 години от анексирането на Крим от Руската федерация.

На днешния ден през 2014 г. Путин подписа договора за присъединяването на Крим към Русия.

Тогава руският лидер заяви, че не планира да завзема други части от Украйна.

Два дни по-рано - на 16 март 2014-а -  в Крим и Севастопол беше проведен референдум за статута на полуострова.

Москва отрича да е анексирала Крим -  според официалната власт става дума за "възстановяване на историческата справедливост". /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK