Проверяват делата в Софийска районна прокуратура по разпореждане на Сарафов

Снимка: БНТ

Проверката започна в петъчната сутрин

Върховната касационна прокуратура влезе на проверка в Софийската районна прокуратура.

Борислав Сарафов влезе с екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура, под ръководството на завеждащ отдел „Инспекторат“ на проверката.

От скандалите, които се генерират в Софийска районна прокуратура се вижда, че именно тук е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта, каза Сарафов.

"Ще ви припомня от моята дейност и моите изявления. Още при встъпването ми в длъжност поисках оставката на районния прокурор Невена Зартова. Назначих и ревизия на СРП и след резултатите от която поисках от Висшия съдебед съвет поисках да образува дисциплинарно производство срещу г-жа Невена Зартова. Междувременно както виждате продължиха да се генерират скандали и напрежение и се вижда, че именно тук е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта. Има много десетки, стотици, хиляди достойни магистрати, прокурори, съдии и следователи. Но дори и 5-10-15 дела да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем и че се търгува със справедливост", заяви и.д. главен прокурор.

Проверката е във връзка с констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел „Специализиран“, както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура-София, съобщават от държавното обвинение.

Ревизията трябва да установи  как и на какво основание  са разпределяни определени дела на прокурори от отдел „Специализиран“, как са сформирани екипите по тях и дали това е извършвано в съответствие с действащите към онзи момент вътрешни правила в Прокуратурата на Република България  и с принципа на случайния подбор съгласно чл. 9 от ЗСВ. Ще се проверява срочността и ритмичността на разследванията, причини за забавяне и основания за удължаване на срокове, мотивираността  на постановените актове, взетите мерки за процесуална принуда по отношение на обвиняеми лица и др.

Анализът ще обхване неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и преписките, по които са постановени откази да се образуват наказателни производства. Особено внимание ще се обърне на тези дела, по които не е осъществен съдебен контрол, както и дали е било налично основание да се сезира горестоящата прокуратура за упражняване на правомощията съгласно НПК.

При констатирани данни за  извършени  престъпления  от магистрати същите незабавно ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При установяване на основания за налагане на дисциплинарни наказания на прокурори незабавно ще бъде уведомяван и.ф. главен прокурор с оглед търсене на дисциплинарна отговорност за допуснатите нарушения. При установяване на основания за упражняване на служебен контрол по прокурорски актове те ще бъдат изпращани към съответната прокуратура. 

Проверката има за цел въвеждане на точно и еднакво прилагане на законите и e с цел актуална информация за работата по преписки и досъдебни производства на СРП. Констатациите от инспекцията ще послужат за обосноваване на организационни мерки и предложения за подобряване на работата по дела.

Във връзка с констатирани сериозни пропуски в работата на административния ръководител на СРП още в началото на м. август 2023 г. и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов призова прокурор Н. Зартова да освободи заеманата длъжност. На основание извършена проверка в СРП в началото на м. октомври 2023 г. ръководството на ПРБ предложи на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет образуването на дисциплинарна проверка спрямо административния ръководител на РП-София. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK