Разследват шефа на Организационния комитет за Париж 2024

Тони Естанге Снимка: БТА

Той получавал възнаграждение от 270 000 евро бруто годишно до 2020-а

Президентът на Организационния комитет на Олимпийските и параолимпийските игри в Париж Тони Естанге ще бъде разследван от финансовите власти във Франция за условията на неговото възнаграждение, съобщи агенция Франс прес.

Разследването бе поверено на съдебната полиция в Париж миналата седмица, уточни източникът на агенцията. Тони Естанге е получавал възнаграждение от 270 000 евро бруто годишно до 2020-а според цифрите на Организационния комитет. 

Според информацията Естанге използва своя лична фирма, за да фактурира хонорарите, вместо да получава парите като заплата. Това се прави, тъй като Организационният комитет има статут на благотворителна организация, които във Франция имат лимит на размера на заплатите. 

45-годишният Естанге е трикратен олимпийски шампион на кану.

Това не е първият скандал около организаторите на Олимпиадата в Париж. През миналия юни полиция нахлу в офисите на Организационния комитет. Във връзка с две отделни течащи разследвания. Едното датира от 2017 и в него става въпрос за съмнителни договори, подписани от Кохо и техните предшественици GIP 2024 (Комитетът, борещ се за домакинство на Игрите). Другото е отворено миналата година и предадено на БРДЕ - финансовата бригада на парижката полиция. Те разследват по подозрения в конфликт на интереси. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK