Радев удостои полк. Данаил Баев с висшето офицерско звание „бригаден генерал“

Снимка: Президентство

Държавният глава го назначава за директор на дирекция „Разузнаване“ във Военния секретариат на Европейския съюз

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои полковник Данаил Баев с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 1 април 2024 г. От същата дата държавният глава го назначава за директор на дирекция „Разузнаване“ във Военния секретариат на Европейския съюз, съобщават от пресскретариата на президентството.

Вашата нова длъжност е не само признание за страната ни, а е продължение на българския ангажимент към гарантирането на колективната сигурност на ЕС, заяви президентът Румен Радев в приветствието си по време на церемонията. Държавният глава отбеляза, че съвременната сложна и динамична глобална среда на сигурност изисква все по-високи резултати от разузнаването, което е свързано с висока професионална подготовка и лични качества на командирите на всички нива. „Предоставянето на навременна, достоверна и обективна информация е ключът към предотвратяването и овладяването на кризи, към успеха във всяка военна операция, към гарантирането на нашата сигурност“, заяви Румен Радев.  

Полк. Данаил Баев изрази благодарност за оказаната чест и посочи, че ще продължи да работи за издигането на авторитета на Въоръжените сили на Република България в европейските институции.  

Полковник Данаил Баев е завършил Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“ през 2000 г. със специалност „Войсково разузнаване“. Обучава се във Военна академия „Г. С. Раковски“, където през 2008 г. завършва специалност „Оперативно управление на оперативно-тактически формирования от Сухопътните войски“. Кариерата си на военнослужещ започва през 2000 г. като командир на взвод и преминава последователно през редица длъжности в сферата на военното разузнаване. От 2022 г. е назначен на длъжността „Директор на дирекция“ в Служба „Военно разузнаване“. Многократно е награждаван, а във военно звание “полковник“ е от 1 декември 2020 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK