Атанас Атанасов: Проектът за промяна на Конституцията е готов

Снимка: Infomreja.bg

В Конституцията ще бъде определен националният празник да е 24 май

Готов е проектът за промяна в Конституцията. Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ генерал Атанас Атанасов пред БиТиВи.

Проектът за промени в Конституцията е радикална реформа за промяна на съдебната система и антикорупционна мярка.

В Конституцията ще бъде определен националният празник да е 24 май, което е прието от парламентарните групи на ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и ДПС. В промените на Основния закон обаче отпада мандатността на кметовете. Мнозинството има единомислие да ограничи и правомощията на държавния глава чрез служебните правителства.

Атанасов уточни, че ще се положат усилия промените в Конституцията да минат по бързата писта, като вече имало сигурни гласове за така наречената "бавна писта".

Подготвен е проект за протокол, който трябва да бъде подписан от ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС за начина, по който се взимат решенията в управляващото мнозинство, за да има правила, по които да работи мнозинството. Трябва да има предварително обсъждане и търсене на консенсус за политики между първите две сили, за да може решенията да минават по-бързо и по-лесно. Христо Иванов има основен принос в изработването на протокола.

Атанас Атанасов не е видял опасност бюджетът да не бъде приет, имало е обаче театър около приемането на бюджета.

Прояви се политическа воля и политическа мъдрост, за да може държавата да влезе в нормален ритъм на живот и управление. Приемането на бюджета е един добър политически сигнал за управлението на държавата, коментира Атанасов и добави, че ако бюджетът не е бил приет, правителството трябвало да подаде оставка.

"Битка имаше и в това мнозинство, което подкрепя правителството. Бюджетът, който беше внесен, в основните си рамки беше запазен и беше приет. Една от тях е изключително важна, че се увеличават възнагражденията на полицаите с 10%. Важното е, че има баланс", доволен е Атанас Атанасов.

Относно папките по "Барселонагейт", които са внесени в Народното събрание от бившия главен прокурор Иван Гешев, Атанасов призова съдебната власт да даде информация и да осветли какво има по случая. Той знае какво има в папките - няма достатъчно доказателства за пране на пари. Вижда се, че в един дълъг период от време делото е било на трупчета в момент, в който Борисов и Гешев се пазеха гръб в гръб, посочи Атанасов. Той не знае дали могат да бъдат събрани допълнителни доказателства по "Барселонагейт".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK