Вицепрезидентът Йотова връчи наградата „Българка на годината“ на бесарабска българка от Болград

Снимка: Президентство на Република България

Професионалният път на Жана Суслина е свързан с образованието и възпитанието в духа на традиционните български ценности

За поредна година вицепрезидентът Илияна Йотова връчи наградата на победителката в конкурса „Българка на годината – Света Злата Мъгленска“. Ежегодният конкурс, организиран от Изпълнителната агенция за българите в чужбина, отличава българки, които с дейността си съхраняват и популяризират българщината зад граница.

Тазгодишната носителка на наградата е Жана Суслина – бесарабска българка от Болград. Целият професионален път на Суслина е свързан с образованието и възпитанието в духа на традиционните български ценности. Тя е била директор на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“. Създател е на Центъра на бесарабските българи в България, в момента е директор на Отдела за култура, спорт, туризъм и работа с младежта в Болградския градски съвет. Жана Суслина не успя да приеме лично наградата, тъй като продължава да помага на своите съграждани в раздираната от война Украйна.

В приветствието си вицепрезидентът припомни дългогодишната си съвместна дейност с Жана Суслина. Йотова подчерта важността на националната политика за българите в чужбина. „Благодарение на тях пазим и разпространяваме българщината. Такава политика е важна и за българските деца, които се раждат в чужбина – да знаят своя роден език, да познават България“, посочи тя.

Изпълнителният директор на агенцията Райна Манджукова благодари на вицепрезидента Йотова за доброто сътрудничество и постоянната подкрепа за българите в чужбина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//