Комисията по култура отпусна пенсии за естрадни изпълнители

Снимка: БГНЕС

Те ще получават по 500 лева месечно

Проектът за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията, внесен в Народното събрание от Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева, е приет в Комисията по култура, като всички депутати гласуваха единодушно "за". Решението е качено на сайта на Народното събрание, съобщава news.bg.

Пожизнено ще се дават по 500 лева месечно на: Стефан Беров, Богдана Карадочева, Николай Балинов, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Христо Кидиков, Панайот Панайотов, Светослав Аргиров, Благовест Аргиров, Мая Нешкова, Камелия Тодорова, Георги Христов, Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, Красимир Гюлмезов, Кирил Маричков, Владимир Тотев, Йордан Караджов, Митко Щерев, Силвия Кацарова, Развигор Попов, Мими Рибинска, Иван Лечев, Росица Кирилова и др.

Пожизнено 350 лв. месечно ще се отпускат на: Никола Динев, Иван Бояджиев, Иван Тенев, Кирил Бойчев, Ангел Попов и др.

Мотивите за приетото решение са, че хора, работили към Държавно обединение "Музика", нямат официални документи за трудов стаж в държавните архиви, защото в сферата на естрадната музика се е плащала под формата на хонорар и музикантите са изпитвали затруднения да открият част от ведомостите, на които са се разписвали за получаване на възнаграждения, и в които са били отразени всички удръжки, включително данък обществено осигуряване.

Също така поради естеството на икономическите процеси в България и държавите от Източна Европа от времето на социализма, и тази дейност (популярната музика) е била държавна. Освен че са имали брой концерти в България, те са пътували и в страните от Източна Европа по фестивали и конкурси и са развили международната дейност, като по този начин българската естрадна музика е достигнала и до други страни и така тя се е популяризирала.

Тези дейности имали и пряко, и косвено отношение към развитието на цялата българска култура, включително и към развитието на други жанрове и изкуства.

Някои от изпълнителите продължават творческата си дейност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK