Трифонов, Нинова и Бориславова: Борисов реди служебния кабинет

Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Йотова е разочарована от действията на Главчев

Седмица след встъпването си в длъжност външният министър ще бъде освободен. Това е решението, взето късно снощи от служебния премиер Димитър Главчев.

А за поста е предложен заместник-председателят на ГЕРБ – Даниел Митов.

Това е първата рокада на министри в кабинета, свикан преди 7 дни от Румен Радев.

А името на външния министър бе променено двукратно. Първоначалната кандидатура бе сменена в последния момент с друга - Ивайло Ценов бе сменен с посланика ни в Черна гора Стефан Димитров.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга, съобщават от Министерския съвет.

Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо. Това е естествен резултат от новите текстове в Конституцията, които всеки път ще произвеждат нови и нови кризи. Служебните кабинети на Румен Радев връщаха стабилността в страната. Този кабинет има огромен недостатък – не се знае кой носи отговорността за него. Мотивите, които бяха представени, за един министър на ден и половина, не ми звучи сериозно. Ситуацията е сложна. Отговорността е пред всички български граждани. Този служебен кабинет засега не издържа изпита. Министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция, коментира Илияна Йотова.

Темата бе засегната и от Корнелия Нинова чрез публикация във Фейсбук:

Чухте ли Борисов? Директно заплаши служебния премиер Главчев, че ако не уволни външния министър "ще направя да се съобрази впоследствие". Сега да видим дали премиерът ще изпълни нареждането. Борисов заяви още, че ГЕРБ носи отговорност само за министъра на отбраната.

Добави, че е предлагал Асен Василев и Мария Габриел да останат в служебното правителство!

На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори равно отдалечен от всички партии!?

Някой има ли още съмнения чий е този уж служебен кабинет?

Току- що Борисов призна, че е негов. Редил го, договарял го е, нарежда му, заплашва...

Този човек е в основата на задкулисието и паралелната власт в България. Виновни за завръщането му са ПП-ДБ. Нека тези, които искаме да се сложи край на този модел на управление се обединим и го прекратим.

Лена Бориславова заяви:

Това сега какво беше?

А/ на Главчев му е скучно вечер;

Б/ Вече дори не се крият;

В/ по-лошо: мислят си, че демонстрират мъжката тежка дума на Бойко за пред електората??

А лидерът на ИТН – Слави Трифонов написа:

Бойко Борисов препоръча на министър-председателя на служебното правителство да смени външния министър, Стефан Димитров, заради лоша комуникация с партньорите си. Какво означава това, нямам никаква представа, но един час по-късно външният министър беше вече сменен. Кой управлява служебното правителство? Министър-председателят, Главчев, или Бойко Борисов? Отговорът, всъщност, беше ясен още когато стана ясен съставът на правителството. Управлява го Бойко Борисов, няма абсолютно никакъв срам да го демонстрира, а истинските виновници за това са Христо Иванов и "Демократична България" и Кирил Петков и "Продължаваме промяната, защото с техните тъпи идеи беше променена Конституцията и така дадоха властта в ръцете на Бойко Борисов. А тия, последните, са по-безсрамни и от Бойко Борисов, защото най-нагло се правят, че нямат нищо общо. Но, аз помня! Всъщност, всички помнят!

Две неща можем да си извадим като заключение. Първо – че това не е служебно правителство, а правителство на Бойко Борисов, и второ – че това правителство на практика се командва пряко от американското посолство за пореден път, защото всичко, което се случва, е след реакция на зам.-държавния секретар на САЩ, който беше на тази т.нар, Кримска платформа в София, по повод твърде мекото изявление на българския външен министър. За това става въпрос – на тях са им нужни "ястреби", които непрекъснато да насъскват българското общество срещу Русия. Очевидно дипломат от кариерата, какъвто е г-н Димитров, не е приемлив за американското посолство и точно по тази причина се слага човек като Даниел Митов, за който съвсем доскоро имаше може би основателни опасения дали няма и американско гражданство. В тази ситуация ние ще внесем предложение за изслушване на министър-председателя в Народното събрание като точка 1 в сряда, защото това представлява недвусмислено, грубо, пряко вмешателство във вътрешните работи на България, каза пред журналисти лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Нямам спомен министър да е престоял седмица в служебен кабинет и впоследствие да бъде освободен. С тези си действия служебният премиер доказа партийна принадлежност на кабинета "Главчев". Зная, че ще им е трудно да го разберат, но все пак се надявам на направят опит Венко Сабрутев, Настимир Ананиев и Ко да го проумеят, че този служебен кабинет е в резултат на предложените от Христо Иванов и гласувани от тях калпави промени в основния закон на държавата. Става открит въпросът за причините за исканата оставка, пред кого ще бъде представена, къде ще се проведе дебатът за нея и т.н., коментира във Фейсбук Димитър Стоянов - секретар на президента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK