Генералният секретар на ООН откри в Катар среща на високо равнище, посветена на Афганистан

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителството на талибаните в Кабул е отказало да участва в срещата

Двудневна среща на специалните представители за Афганистан от различни страни започна в неделя в столицата на Катар Доха под председателството на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщи ДПА, като се позовава на говорител на Световната организация.

Според ООН цел на срещата е да бъде обсъден подходът към нарастващото международно участие в Афганистан.

Правителството на талибаните в Кабул е отказало да участва в срещата с аргумента, че условията му не са изпълнени. Талибаните искат да бъдат признати „като единствени официални представители на Афганистан“ и да разговарят с ООН по „всички въпроси на много високо равнище“.

Очаква се на срещата да присъстват също афганистански жени и представители на гражданското общество.

Правозащитни организации призоваха ООН да гарантира, че правата на жените ще имат централно място на всички дискусии.

През декември Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която изисква от генералния секретар на ООН да назначи специален пратеник за Афганистан.

Талибаните се противопоставят на евентуалното определяне на такъв пратеник с аргумента, че това не е необходимо при наличието на дипломатическа мисия на ООН в Кабул.

Наскоро специалният координатор на ООН Феридун Синирлиоглу в доклад препоръча да бъде изготвена пътна карта за реинтеграция на Афганистан в международната икономическа и политическа система при условие, че талибаните изпълнят международните ангажименти на Афганистан.

След връщането си на власт през 2021 г. талибаните отхвърлят призивите за „включващо правителство“ и за гарантиране на правата на жените на образование и труд. В резултат никоя страна не е признала правителството им. Банковите резерви на страната на Запад са замразени, а високопоставени талибани са в списъка на издирваните лица на САЩ. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK