Зеленски и Рама подписаха споразумения за сътрудничество между Албания и Украйна

Еди Рама Снимка: БГНЕС

Премиерът на Албания получи най-високото украинско отличие – орден "Княз Ярослав Мъдри"

Украинският президент Володимир Зеленски и албанският премиер Еди Рама подписаха в Тирана споразумения за засилване на сътрудничеството и приятелството между Албания и Украйна, пише Евронюз Албания.

Украинският президент награди премиера на Албания с най-високото украинско отличие – орден "Княз Ярослав Мъдри". Рама на свой ред е подарил на Зеленски книга със свои художествени творби.

Зеленски и албанското правителство са домакини днес на среща в Тирана, която е насочена към насърчаване на по-нататъшната подкрепа за Киев от страните в Югоизточна Европа на фона на нарастващите признаци на умора две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

По информация на Евронюз Албания на срещата  ще присъстват представители на тринадесет страни от Югоизточна Европа, сред които президентът на Косово Вьоса Османи, президентът на Молдова Мая Санду, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо и хърватският министър-председател Андрей Пленкович.

Целта на срещата е по-нататъшната солидарност на страните от Източна Европа в подкрепа на Украйна и срещу руската агресия, отбелязва медията.

Участващите страни ще обсъдят как могат да работят заедно и да допринесат за сигурността и стабилността на региона и извън него, като подкрепят Украйна.

След срещата, която се очаква да приключи в ранния следобед,  Зеленски и Рама ще дадат пресконференция. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK