Сръбските власти с поредна гавра към българи в Деня на Западните покрайнини

Снимка: ВМРО

Изземат книги и спират българи на границата! ВМРО настоява за спешни действия от МВнР

В Деня на Западните български покрайнини сме свидетели на поредна гавра от страна на сръбската държава към местните българи и към граждани от България, тръгнали за Босилеград, за да участват във възпоменателната вечер, посветена на 8 ноември в Културно-информационния център. Първо в днешния следобед полицаи са направили обиск и са иззели български книги от офиса на КИЦ – Босилеград. След това на КПП Рибарци не са допуснати да влезнат на сръбска територия българи, пътуващи към Босилеград, за да участват във възпоменателната вечер.

С измислени мотиви на границата са спрени съпредседателят на ВМРО Александър Сиди, Мария Цветкова – член на ръководството на ВМРО, писателят Едвин Сугарев, Валентин Янев – съпредседател на Граждански комитет „Западни покрайнини“ и др.

С тези си действия Сърбия за пореден път показва, че се връща към прийомите от времето на режима на Тито и крал Александър Караджорджевич.

В XXI век да изземаш книги и да не допускаш културна проява на българското малцинство показва единствено, че сръбската държава не само е много далече, но и се движи в посока, обратна на ЕС, съобщават от ВМРО.

Те апелират правителството и МВнР да предприемат спешни действия, за да бъдат защитени правата както на сънародниците ни от Западните покрайнини, така и на българските граждани, които за пореден път бяха възпрепятствани да влезнат на територията на Сърбия и да участват в събитие на нашето малцинство там.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK