Хора и институции "се борят" с щетите след бурята в Североизтока

Снимка: Infomreja.bg

Жертвите са две

На множество сигнали за необходимост от съдействие за отстраняване на последиците от вчерашната буря са реагирали дежурните екипи на районните служби в областта, като най-многобройни са  тези от община Търговище, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

Екипи на пожарната служба са отстранили от пътното платно паднали вследствие силния вятър дървета и големи клони, затрудняващи движението. Отводнено е и наводнено от проливните валежи складово помещение в Търговище.

Екип служители на РСПБЗН-Антоново, са отстранили паднало вследствие силния вятър дърво върху покрива на къща и стопанска постройка в с. Добротица, което е било опасно наклонено към улицата. Отстранени са и паднали дървета на пътя София-Варна - в близост до градовете Омуртаг и Антоново, до разклона за с. Камбурово, както и на пътя гр. Антоново - с. Малоградец. Служители на РСПБЗН-Попово са отстранили паднали на пътя от гр. Попово за гр. Търговище в близост до разклона за с. Глогинка големи клони, голямо дърво на пътя между селата Славяново и Бракница, и дървета на пътя между селата Априлово и Марчино.

В днешния ден продължават действията на екипите на противопожарните служби в Силистра и Дулово за ликвидиране на последиците от бурния вятър и интензивния дъжд в двете общини. Над 20 сигнала са получени вчера на единния европейски номер за спешни повиквания 112 – основно за повалени дървета и стълбове от електропреносната мрежа.

По време на бурята 63-годишен мъж е загинал, а съпругата му е в тежко състояние при трудова злополука в село Секулово. По първоначални данни върху тях се срутила сграда, вследствие на което мъжът починал, а жената получила тежки травми.

Вчера в селата Долец, Колобър, Прохлада и Таслаково бе обявено частично бедствено положение. Там са повредени над 100 покрива, има множество паднали дървета и стълбове.

Екипи на пожарната са отстранили голям брой повалени дървета по пътя Силистра – Добрич, в района на село Средище, край село Главан, село Калипетрово, селата Прохлада, Секулово, Колобър, Поройно, Скала и др.  На много места са отстранени паднали стълбове от електропреносната мрежа и скъсани проводници. По време на бурята в областния град е ликвидиран пожар, причинен от късо съединение, без да се стигне до материални щети.

С разпореждане на началника на РУ-Дулово главен инспектор Ивелин Иванов вчера след бурята, през цялата нощ и днес в село Долец е организирана полицейска охрана, за да се избегнат престъпни посегателства от повредените къщи. Там към момента електроснабдяването е възстановено, нормално е започнала работа и секционната избирателна комисия.

Припомняме, че вчера две жертви е взела бурята на територията на област Шумен – мъж на 51 години от село Развигорово и мъж на 67 години от Велики Преслав. Жена е била приета за преглед в шуменската болница след като е пострадала от паднало дърво в Градската градина на Шумен.

Служители на ЗЖУ – Варна са регулирали движението в района на ж.п. прелез край село Мадара, след възникнал технически проблем. Получени са множество сигнали за паднали дървета и клони в района на село Дибич, между кварталите Макак и Мътница, както и между селата Средня и Новосел. Полицейски служители, които са пътували, за да поемат охраната на изборни секции, са оказали съдействие за разчистване на паднали дървета на пътното платно, преди село Илия Блъсково.

Област Силистра

В селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово са повредени над 100 покрива, има сигнали за паднали стълбове и дървета. На територията на областта има населени места без ел. захранване.

Област Разград

Силният вятър е нанесъл щети по покривите на къщи в село Лъвино. Получени са сигнали за пречупени стълбове на електрическата мрежа и паднали дървета. В селото липсва електрическо захранване. Има данни за леко пострадал възрастен мъж, който е прегледан от медицинско лице.

На територията на село Тодорово има получени сигнали за паднали дървета.

Област Търговище

В селата Разделци, Добротица и Черна вода има десетки паднали дървета и клони. Отработени са над 20 сигнала, свързани със силният вятър.

Област Смолян

В оперативния център на пожарната служба са получени близо 40 сигнала за паднали дървета и прекъснато електрическо захранване в населените места на територията на областта. Няма данни за пострадали хора.

Област Ямбол

В 16 населени места липсва електрическо захранване. Получени са и сигнали за паднали дървета и клони. Към 18.30 часа няма информация за пострадали и загинали хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK