Критичен глад в Сомалия след безмилостни дъждове

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Това коментират от Световната програма по храните (WFP)

Една четвърт от населението на Сомалия се очаква да се изправи пред критично ниво на глад след дългата суша и големите наводнения в страната, причинени от изменението на климата. Това коментират от Световната програма по храните (WFP).

Наводненията, които прокудиха стотици хиляди хора в Сомалия и съседните страни в Източна Африка след историческа суша по-рано тази година, бяха описани от ООН като събитие, което се случва веднъж на век.

„Животът и поминъкът в Сомалия са изложени на риск. 4,3 милиона души – една четвърт от населението на страната, се очаква да се изправят пред критичен глад, или още по-лошо - до края на тази година“, посочва Петрок Уилтън, говорител на WFP за Сомалия.

„Тази бомбардировка от климатични сътресения - от суша до наводнения, ще удължи кризата с глада в Сомалия. Сушата уби милиони добитък и съсипа безброй хектара пасища и земеделски земи. Сега тези опустошителни наводнения осакатяват способността на Сомалия да се възстанови“, посочва още той.

„Има сериозен недостиг на стоки, горива, храна и всякакви други неща. Наистина ще усетим последиците“, казва местен жител.

Наводненията след проливните дъждове в началото на октомври вече са убили най-малко 32-ма души и са принудили повече от 456 800 да напуснат домовете си в Сомалия, показват данните на ООН.

Според местните придвижването из най-засегнатите райони на градове и села е станало опасно поради животните, които може да се спотайват под повърхността.

„Не можем да отидем до някои от местата в града поради високото ниво на водата, страхуваме се от крокодили и други животни“, коментира Тимааде Хюсеин Абди, жител на Долоу.

„Постоянната подкрепа от международната общност ще бъде от съществено значение“, посочва Петрок Уилтон.

„Досега сме спасили над 400 души от местата, които са под вода“, казва Мухидин Абдулахи, оперативен мениджър в Сомалия. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK