Думата на кмета срещу думата на комитета! Ще се местят ли разкопките?

Снимка: Община Благоевград

По покана на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов вчера бе организирана среща дискусия с гражданите, подкрепящи запазването на разкопките и изместването на трасето на магистралата.

Кметът изясни възможните варианти за запазване на археологическите находки на място и продължаване на строителството на АМ "Струма". Той предложи свикване на Общо събрание, в рамките на което да бъдат поместени трите възможности, които се обсъждат в момента. По време на срещата стана ясно, че според специалистите, последният би бил най-ефективен. 

Първият от вариантите касае запазване на находките на място и спиране на строежа на АМ „Струма“.

Вторият е за оставяне на находките на мястото, където са открити, и заобикаляне на трасето на магистралата. В тази връзка кметът поясни, че според анализи на АПИ, това ще струва около 43 млн. лева.

„Много е важно да отбележим, че вторият вариант ще доведе до забавяне на строителството на АМ „Струма“. Мнението, изразено от министъра на регионалното развитие и благоустройство е Николай Нанков е, че при този вариант ще има забавяне с около 4 години. В тази ситуация има вероятност да бъдем лишени от финансиране по Оперативната програма“, коментира кметът Камбитов.

Вчера от инициативния комитет представиха подробен план, направен от фирмата „Лардж Инфра Проджект“, според който: ще се отворят двата лъча на трасето с по около 200 м.

„Това ще струва 1 млн. и 800 хил. евро, което включва каптиране, обезщетения за собствениците на земите в размер на 1 500 лв. Крайната сума, която е изчислена от самия комитет, е 4 млн. 437 хил. евро. Толкова ще струва изменението на 400-те метра, които се отварят, за да мине трасето под разкопките.

Като времеви период целият този проект ще трае 1 година и половина. Това, което има да изпълнява фирмата по договор, ако започне след два месеца, ще приключи след година и половина и ще има остатък от година до края на договора или две години до 2022 г., три години до 2029 г.“, заявиха по-рано активистите.

Според кмета обаче за ново трасе е необходим нов ОВОС, нова оценка за съответствие, нови парцеларни планове, обявления, отчуждителни мероприятия, обжалване, обезщетения.

Според комитета: обезщетения за собствениците на земите ще има в размер на 1 500 лв. Предходното изплащане е било 200 лв. за декар. За стадиона, през който се минава, също са заложени цифри.

„Ако има възражения за заложените суми, то те нека бъдат внесени в съда, но ако има обжалване не спира изпълнението!“, заяви още Лазар Андреев, председател на инициативния комитет.

Третият вариант предвижда преместване на находките и социализиране на целия археологически обект.

Кметът подчерта, че провеждането на Общо събрание е по-добрият вариант от референдум, тъй като решенията не са от компетенцията на местните власти.

„Отново ще има гласуване в урни. Не е въпросът да се запазят ли археологическите разкопки, а как. Чрез Общото събрание ще добием най-ясна представа за позицията на хората“, заяви още той.

На срещата присъства и доц. Здравко Димитров, ръководител на екипа по разкопките, който изрази мнение, че най-доброто решение е изместване на значимите археологически находки и продължаване на строителството на АМ „Струма“ .

„В момента позицията на археолозите излиза от първоначалната концепция това място да не се мести! Под въздействие на натиск тяхната позиция се промени!“, каза още Андреев в упрек на доц. Димитров.

В социалната мрежа също бяха израени коментари относно срещата: 

"Г-н Atanas Kambitov, за пореден път ви напомням, че не сте в позицията да размахвате пръст и да налагате заповеди, а да слушате какво имат да кажат хората. Същото важи и за общинските съветници", пише в групата "Ние сме против застрояването на разкопките около Благоевград" Дниел Димов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK