БДЗП - Гоце Делчев, изпраща една успешна година

Снимка: БДЗП, Гоце Делчев

Все повече хора полагат грижи за птиците

БДЗП- Гоце Делчев, от години полага грижи за опазване на птиците не само с наблюдения и проучвания, но и с непосредствена помощ, когато това се налага. През изминаващата година в местния клон са постъпили стотици сигнали за пострадали птици и необезопасени щъркелови гнезда. Общият им брой надхвърля 300. В България няма служба, която да реагира на сигнали за пострадали птици по всяко време на денонощието, затова ролята на доброволците и приятелите на птиците е огромна.

 Много са хората, дарили средства за местни дейности, свързани с опазването на птиците. Поставени са повече от 30 изкуствени платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда в общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. В благородната дейност са участвали различни служби и институции: общини, кметства, горски стопанства, РДГ- Благоевград, ОДБХ-Благоевград, РИОСВ - Благоевград, Смолян и много други. Съпричастни са били служителите на Полицията, както и на Пожарна и аварийна безопасност в Гоце Делчев. 
В началото на годината са обезопасени едни от най-рисковите електропроводи, застрашаващи живота на птиците. В теренните проучвания, които продължават няколко години, се включи и БДЗП - Гоце Делчев. Те обхванаха териториите на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сандански, Петрич. Установени са над 20 опасни електропровода, като най-рисковите за птиците се намират на територията на община Гоце Делчев. Всичко това се случва в рамките на проект „Живот за птиците“, изпълняван от ЕРМ Запад съвместно с БДЗП.

Безопасните електропроводи допринасят за опазване на застрашени видове птици и осигуряват надеждно захранване с електрическа енергия. Mаркиращите устройства – дивертори, се поставят на най-рисковите въздушни проводници, за да са по-видими за птиците в полет и да намалят до минимум опасността от сблъсък с тях. Вече е разработена и конзола, която също прави стълбовете безопасни за птиците. Първите 20 прототипни броя вече са монтирани на терен.
Сезон 2023 ще бъде запомнен и с десетки сигнали за новостроящи се щъркелови гнезда в средата на месец май, както и с рекорден брой гнезда в с. Баничан, откакто съществува селото.

На 10 януари по поречието на река Струма екип на БДЗП - Гоце Делчев, регистрира първия черен щъркел (Ciconia nigra) за годината. Ценна е помощта, оказана на природозащитници от Гърция да намерят и върнат обратно проследяващо устройство, поставено на Белоопашат мишелов (Buteo rufinus) близо до град Серес.

Проучването на птиците чрез проследяващи устройства е от особено значение. Чрез тях се получава важна информация за състоянието и навиците на отделните видове, както и за техните хабитати.
Богатата дейност на БДЗП - клон Гоце Делчев, е оценена на национално ниво, а нейният ръководител Димитър Попов е номиниран за годишните награди за биоразнообразие и климат ’23 на Българска фондация Биоразнообразие в категорията Активист за природата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK