13 лешояда бяха освободени в Източните Родопи

Снимка: Фондация "По-диви Родопи"

Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите

Втората голяма група лешояди бе освободена в Източните Родопи като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината, съобщава news.bg.

Очаква се птиците да се присъединят към освободените през миналата година осем черни лешояда, които се установиха трайно в района на Източните Родопи и Сакар планина.

Първите дни са критични за неопитните птици, които трябва бързо да се научат да нощуват на безопасни места в околността и да се връщат да се хранят на площадката за подхранване докато укрепнат достатъчно, за да извършват по-дълги прелети и да търсят храна сами.

Екипът на Българското дружество за защита на птиците е неотлъчно до тях през тези дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в безопасност. След близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, 13-те черни лешояди, които пристигнаха oт Испания през юни, получиха своя шанс за нов живот в дивата природа на Родопите.

Преходът от живот на затворено към живот в дивата природа трябва да се извърши плавно и без излишен стрес за птиците. За тази цел пред волиерата се поставя храна, а вратите се отварят внимателно и се осигурява спокойствие в района. По този начин се дава възможност на лешоядите да напуснат волиерата, когато се почувстват сигурни и спокойни.

"Освобождаването протича по план, птиците са спокойни и се придържат в района на волиерата. Очакваме да се присъединят към освободените през миналата година. А голяма ни надеждата е, че догодина ще имаме добри новини за първите опити за загнездване", коментира Добромир Добрев от БДЗП. През октомври експерти и доброволци маркираха и поставиха предаватели на редките птици, което дава възможност на екипа в реално време да проследява техните придвижвания и да следи състоянието им.

Припомняме, че първите две групи черни лешояди бе транспортирана от Испания от неправителствената организация GREFA, която от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. През следващите няколко години е планирано да се освобождават още по 6-10 индивида годишно като част от текущата програма.

Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с новосформираните колонии на вида в Стара планина. Дейностите по връщане на черните лешояди в Източни Родопи се осъществяват от Българско дружество за защита на птиците в сътрудничество с Фондация "По-диви Родопи" и са финансирани от Rewilding Europe.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK