Видеонаблюдението на местния вот - стандартно като на парламентарните избори

Снимка: Infomreja.bg

В секциите с повече от 300 избиратели ще гласуват с машини - в общо 9 080 изборните секции

Подготовката за местните избори върви нормално и няма неразрешими проблеми. В това увери говорителят и заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на редовния брифинг на изборната администрация преди местните избори на 29 октомври.

Видеонаблюдението на местните избори при заснемането и броенето на бюлетините няма да се различава от последните предсрочни парламентарни избори, пише news.bg.

Към днешна дата са регистрирани общо кандидати за общински съветници - 30 231, като за сравнение през 2019 г. са били малко над 29 000. 1353 са кандидатите за кметове на общини, за кметове на кметства - 6 924 и за кметове на райони - 445 кандидати към настоящия момент.

Матева обясни, че най-важното е да се напомни, че на 14 октомври изтичат два срока - лицата, които имат регистриран, различен от постоянния адрес - настоящ адрес и желаят да гласуват, да подадат заявление до общинската администрация, за да бъдат включени в списъците за гласуване. Вторият срок, който изтича на 14 октомври е, че лицата с увреждания могат да подадат заявление, за да могат да гласуват на местните избори с подвижна избирателна кутия. ЦИК ще изпратят указания на Общинските избирателна комисии (ОИК) и в събота - 14 октомври, за да могат да обработват подадените заявления.

В секциите с повече от 300 избиратели ще гласуват с машини - в общо 9 080 изборните секции. 11 862 ще бъдат избирателните секции в деня на местния вот. Припомняме, че вчера ЦИК обяви обществена поръчка за обработка на резултатите от местните избори, включително и от машинното гласуване. Максималната прогнозна стойност на поръчката е 9,36 милиона лева с ДДС. Държавната фирма "Информационно обслужване" е поканена да даде оферта.

5 организации са регистрирани за наблюдатели, сред които и 270 лица за наблюдатели. В ЦИК са започнали да пристигат сигнали от Съвета за електронни медии (СЕМ) за нарушения от медиите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK