Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

Снимка: МС

Намерени са средства и начин това да се случи, заяви служебният премиер

Служебното правителство осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските производители. Средствата в размер на близо 300 млн. лв. ще бъдат изплатени до 15 май. Това стана ясно след срещата на премиера Димитър Главчев с представители на бранша. В разговора участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов. „Каквото зависи от Министерския съвет ще бъде свършено, за да се спази срокът“, категоричен беше министър-председателят Главчев.

До днешната среща се стигна, след като стана ясно, че ангажиментите, поети от предходното правителство към земеделските стопани, не са обезпечени финансово. „След като е обещано на земеделските производители да бъде предоставена тази помощ, въпреки че не е заложена в бюджета, трябва да бъде предоставена и Министерството на финансите полага всички усилия за да осигури необходимия ресурс“, заяви вицепремиерът Людмила Петкова. Тя поясни, че по-голямата част от разхода ще бъде направен за сметка на преструктуриране по план-сметката на ДФ „Земеделие“. Остатъкът ще бъде осигурен чрез преструктуриране на разходи по централния бюджет. Вицепремиерът Петкова специално подчерта, че това категорично няма да доведе до увеличаване на дефицита.

Сумата от близо 300 млн. лв. се формира на базата на подадените 52 000 заявления към ДФ „Земеделие“, заяви още министър Тахов. Той отбеляза, че към момента за втори транш не може да се говори, защото все още няма правно основание за неговото прилагане, а именно - решение на Европейската комисия, с което да се удължи временната мярка за второто полугодие.

Представителите на земеделските стопани благодариха на премиера Главчев и на служебния кабинет за срещата. Разговорите в Министерския съвет те определиха като заявка за добро взаимодействие със сектора. Конструктивният диалог беше потвърден и от широкото представителство на бранша на днешната среща с министър-председателя и членовете на Министерския съвет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//