Ректорът на ЮЗУ встъпи в длъжност, избрани са и заместниците му

Снимки: ЮЗУ

Покани до институциите са летели в последния час преди самата церемония

Ректорът на ЮЗУ встъпи в длъжност на 17 януари.

В деня, в който християнският свят почита свети Антоний Велики – проф. Николай Марин получи огърлицата и жезъла от предшественика си – проф. Борислав Юруков.

На кратка церемония, която не бе обявена публично, вчера следобед присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметът на Благоевград Методи Байкушев, областният управител Мария Димова, председателят на Окръжен съд – Благоевград Петър Узунов, командирът на Трето бригадно командване – Благоевград полковник Митко Балтов, Росен Стойнев – изпълняващ функцията директор на Териториална държавна агенция „Национална сигурност“ – Благоевград, Христо Ангелов – заместник областен управител на област Благоевград, Боряна Шалявска – заместник-кмет по образование и бизнес развитие в Община Благоевград, Петър Байкушев – член на Съвета на настоятелите на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

На официалния сайт на университета за кратко се появи съобщение за насрочения за 17 януари Академичен съвет, но след това известието бе свалено. На церемонията, която е организирана спонтанно преди самия съвет, присъстваха три медии.

Проф. Юруков пожела на наследника на поста много здраве, сили и мъдрост.

„Носете високо огъня на знанието и просветата и работете усърдно за утвърждаване името на нашия университет и за благоденствието на нашето отечество“, с тези думи проф. Юруков се обърна към своя приемник. 

Днес обществената и образователна среда е динамична и напрегната, но считам, че обединяването на усилията на всички ни могат да допринесат за по-доброто развитие на университета ни. Нашият университет отваря нова страница в своята дейност, която водещи ще бъдат приемствеността, мъдростта и разума, присъщи на нашия народ. Днес мощното и най-задълбочено познания се предоставя и създава от висшите училища, нужни са нови, по-гъвкави подходи за образование, научни изследвания, формиране на компетенции и умения, които се подчиняват на знанието и науката. Уверявам ви, че ще положа всичките си знания и енергия да продължа надграждането на ЮЗУ „Неофит Рилски" като уважавана, съвременна, модерна образователна институция с ново самочувствие. Още повече, че делото и огромното творческо наследство на нашия патрон – отец Неофит Рилски, ни задължава като негови последователи да изпълним успешно своя дълг и мисия.

Кметът на Благоевград подари дървото на живота на новия ректор и пожела:

Уверен съм, че под ръководството на новия ректор университетът ще продължи да развива научната си дейност и да води студентите по пътя на знанията и успеха.

За мен ще бъде удоволствие да работим заедно за повишаване качеството на образованието в община Благоевград.

На академичния бяха избрани тримата заместници на Марин -  доц. Вяра Кюрова („Бакалавърски програми и акредитация”), доц. Петрана Стойкова ( заместник по научноизследователската работа и докторантското обучение) и доц. Илия Недин (магистърски програми и продължаващо обучение). 

Доц. Кюрова, която е преподавател в Стопанския факулет. Доц. Стойкова е част от катедра „Социология“ на Философския факултет.

За втори път на заместник на ректора ще бъде преподавател от Филологическия факултет. Това е доц. Илия Недин, който ръководеше катедрата по етнология. В първия мандат на проф. Юруков, негов заместник бе проф. Антони Стоилов, който заедно с още трима преподаватели след 4 години заведоха дело срещу тогавашния ректор.

Относно липсата на официална покана от страна на университета към медиите за присъствието им на церемонията не е ясно защо е взето подобно решение.

Самото събитие се случи в същия час, когато от Министерството на образованието публикува резултатите от извършената проверка в рамките на месец след сигнала на доц. Стефан Дечев. Комисия е открила 138 нарушения в Правно-историческия факултет, чийто бивш декан е именно Марин.  

По отношение на проверката, от ЮЗУ няма публикувана позиция, макар че такава бе обещана.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK