Жители на Илинденци окупираха служители на ВиК

Снимка: бТВ

Хората отказват да платят таксите си

Ескалация на напрежението в село Илинденци заради проблеми с ВиК.

След поредицата от протести, които направиха жители на селото и отказ от тяхна страна да изплатят дължимите суми за ползване на услугата към ВиК, днес служители на дружеството пристигнаха в селото, за да могат да съберат таксите.

Те обаче бяха посрещнати от група недоволни жители, които блокираха автомобила им. Сред тях е и кметът на селото, които обвинява шефа на дружеството за настъпилото напрежение.

Както стана ясно от предните протести – жителите искат да не бъдат част от ВиК асоциацията и са против увеличението на водата, затова отказват да плащат.

За ИНФОМРЕЖА управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, инж. Росица Димитрова, коментира, че служителите ще напуснат селото, за да не се достига до допълнително напрежение, въпреки че вече полицията е съдействала след подаден сигнал от страна на ВиК.

Росица Димитрова обясни, че една част от сумите са събрани, но има страх от хората, породен от думите на кмета, и те отказват да платят.

Ние вършим своите задължения, сред които и събирането на таксите за ползване на услугата, допълни Димитрова.

„Плащайте си водата, за да не натоварите на по-късен етап домакинствата си и със съдебни разноски“. Този апел отправи към жителите на село Илинденци Димитрова на 13-и май тази година след поредния протест.

Тя нарече лъжа твърденията, че ВиК е нелегитимен оператор в Струмяни и припомни, че от 1 януари тази година дружеството предоставя услуги на територията на общината, която е член на Асоциацията по ВиК.

Тя увери, че поскъпването на питейната вода ще подобри предоставяната услуга, което е в интерес на всички жители на община Струмяни. Оптимист е и за бъдещето на Асоциацията по ВиК, към която все още не са се присъединили всички общини в Пиринско.

Изявление пред ИНФОМРЕЖА направи и кметът на Илинденци. 

Според него бележките, издавани на жителите, заплатили таксите си, са „хвърчащи листа“, на които няма касов бон.

Той пита на какво остнование събира пари, както и да оперира на територията на община Струмяни.

Нашите искания са да се разкара от Струмяни. Ние няма да платим цена на водата 1,50 лв. Ние нямаме пречиствателна станция, за да плащаме такива сметки, каза Илия Башлиев.

ВиК-Благоевград, изрази и своята официална позиция по случая:

"Водоснабдяване и канализация" ЕООД – гр. Благоевград призовава за пореден път потребителите да не се поддават на неверни внушения, а съответните местни власти да не правят политика с водата на гърба на хората.

Както неведнъж сме подчертавали, твърденията, че "Водоснабдяване и канализация" ЕООД – гр. Благоевград е нелегитимен оператор на територията на Община Струмяни, са абсолютно неверни. От 1 януари 2019 г. всички активи, стопанисвани от ВиК "Стримон", са предадени за експлоатация на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД – гр. Благоевград и дружеството е законният ВиК оператор на територията на Община Струмяни.

За пореден път бихме искали също така да подчертаем, че неплащането на сметки не е решение на проблемите. Доставянето на питейна вода и отвеждането на отпадъчни води е услуга, за чието използване се дължи заплащане – така, както и за всяка друга извършена услуга.

"Водоснабдяване и канализация" ЕООД – гр. Благоевград стриктно спазва всички записани в закона мерки и процедури, включващи и пристъпване към спиране на водоподаването при системни нарушения и отказ от заплащане. Напомняме, че неплащането на задълженията може само да усложни нещата и да се стигне до там, че да се наложи потребителите да заплатят и съдебни разходи.

"Водоснабдяване и канализация" ЕООД – гр. Благоевград държи да бъде партньор на своите потребители, като за тези, които изпитват затруднения, са предвидени различни възможности за разсрочване на задълженията за период от 3 месеца до 1 година. Единственото, което потребителите трябва да направят, е да подадат заявление във всяко едно от регионалните ни поделения – Благоевград, Симитли, Разлог и Гоце Делчев.

Дружеството държи да информира, че все повече потребители от село Илинденци и околните населени места, които отказваха да заплащат задълженията си, вече започнаха поетапно да ги погасяват, като изказва специална благодарност за тяхната кооперативност и съзнателно отношение.

"Водоснабдяване и канализация" ЕООД – гр. Благоевград заявява категоричното си намерение и воля да защити своя интерес, свързан със събиране на вземанията си, за да гарантира безпрепятствената си работа и изпълнението на преките си задължения по осигуряване на ВиК услуги на над 200 000 жители в Област Благоевград.

Дружеството изказва и своята благодарност на органите на реда за оказваното съдействие.

 

КОМЕНТАРИ

Джордж Вашингтон12:10 - 08.09.2019
Росице кога ще обърнеш внимание на незаконното включване в главния водопровод при опитното поле?Или чакаш телевизия?Колко ти платиха да си трайкаш?Нали знаеш че колелото се върти?Скрии се добре защото скоро телевизия ще ти дойде на гости!
Китанов15:32 - 22.08.2019
Такива кметове, дето лъжат и манипулират хората на които трябва да служат, трябва да са в Бобов дол. Не може да нарушаваш закони и наредби на Държавата на която служиш.
накол12:52 - 21.08.2019
Само така Илинденци,смело и напред и РАЗЛОГ е с Вас!!!!!!!!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK