Полските фермери засилват протестите с пълна блокада на украинската граница

Снимка: БГНЕС

Ще преминава само военната помощ

Полските фермери ще засилят протестите на границата с Украйна във вторник, блокирайки почти целия трафик, в опит да спасят прехраната си, но което според Киев вреди на военните му усилия, предава "Ройтерс".

Фермерите в цяла Европа демонстрират срещу ограниченията, наложени им от мерките на Европейския съюз за справяне с изменението на климата, както и срещу нарастващите разходи и това, което според тях, е нелоялна конкуренция от чужбина, особено от Украйна.

"Ще има пълна блокада на целия трафик на граничните пунктове", каза Адриан Вавжиняк, говорител на съюза на фермерите "Солидарност".

Вавжиняк каза, че докато военната помощ ще бъде допусната да премине, целият пътнически трафик ще бъде блокиран, не само камионите. Той каза, че ще има блокади на пристанища и на магистрали.

Протестите бележат ескалация на безредиците, тъй като предишни демонстрации на шофьори на камиони и фермери не блокираха напълно всички гранични пунктове.

Киев твърди, че износът му на селскостопански продукти през Източна Европа не е навредил на пазарите на ЕС.

С нарастването на недоволството от протестите в Полша украинските превозвачи заявиха, че планират мирен денонощен протест на три пропускателни пункта, които вече са блокирани от полски фермери.

В коментар за агенция Укринформ техен представител каза, че ще контролират движението на пропускателните пунктове, като попречат на полските камиони да заобикалят общата опашка. Предвижда се протестът да продължи до 15 март.

Новото проевропейско правителство на Полша изрази съчувствие към исканията на фермерите, но също така ги призова да не предприемат действия, които биха могли да навредят на военните усилия на Киев.

Украйна твърди, че блокадите засягат отбранителната й способност и подпомагат целите на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в понеделник, че ситуацията на границата демонстрира "ерозията на солидарността на ежедневна база".

Той добави, че само 5% от износа на селскостопанска продукция на Украйна е минавал през границата с Полша, като добави, че случаят е повече за политика, отколкото за зърно.

"Имаме нужда от общи решения, рационални решения, за да разрешим тази ситуация", добави той.

Заместник-министърът на земеделието на Полша Михал Колоджейчак в коментар за общественото радио отхвърли подобна критика във вторник и предложи Зеленски да дойде и сам да "види проблемите на полските фермери".

Министърът на земеделието Чеслав Сикерски каза по-рано, че преговаря с Украйна и че сделка за ограничаване на вноса може да бъде постигната до края на март.

Украинският министър на земеделието Микола Солски каза в понеделник, че Киев е "готов за всички варианти" и търси "конструктивно" решение.

"Някои сили използват тези протести за провокация и това, което категорично не трябва да правите, е да се поддавате на провокации", каза той. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK