Ученици от Дупница насочват вниманието към Европейския съюз с поредица от прояви

Снимка: личен архив

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - Дупница,  е едно от 30-те училища, включени в Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Участници в проекта са 20 ученици – младши посланици и двама старши посланици – Анелия Йорданова и Маргарита Сапунджиева.

Те организират поредица от прояви, чрез които насочват вниманието към Европейския съюз, работата на Европейския парламент и мястото на България в динамичните съвременни процеси.

Младшите посланици на ЕП са създали свой информационен кът в училището. Провели са анкетно проучване сред учениците от гимназиален етап и са начертали някои насоки за бъдещата си работа. Открили са своя коридор „Европа“. Отбелязват различни годишнини, участват в конкурси и състезания. Методи Мутафчийски, младши посланик, спечели пътуване до Брюксел и европейските институции от „Европейско междучасие“ със своето есе “В каква Европа искам да живея след 5 години“.

Кръглата маса „Европейски предизвикателства“ е част от мероприятията, планирани от старшите и младшите посланици на ЕП и се реализира съвместно с Ученическия съвет в СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Целта на кръглата маса е да събере ученическите съвети от училищата в община Дупница и да се реализира мероприятие на актуална тема, касаеща младите хора и възможностите пред тях.

Участници са ученици в гимназиален етап от ПГОСУ, ПГХВХТ, ПГ „Акад. С. П. Корольов“, ПГ „Христо Ботев“ и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – град Дупница.

Кръглата маса се проведе в два етапа - представяне на презентация от всеки екип и дискусия по темите: „Бежанската криза и тероризмът – заплахи пред Европа“; „Европейската политика относно климатичните промени“; „Гласът на гражданите и Европейският парламент“; „Европейският съюз и Брекзит“; „Правата на човека и наградата „Сахаров“; „Възможности за образование в Европейския съюз“.

В края на проявата, учениците участваха в импровизиран вот и пуснаха бюлетини под наслов „Ако аз бях евродепутат, бих...“
Всички участници получиха грамоти и подаръци от училището домакин.

Гости на събитието бяха гРадостина Новакова – началник на РУО Кюстендил,  Крум Милев – заместник-кмет на Община Дупница, представители на общинска администрация – Ценка Стоянова, Ани Пепелджийска, Тодорка Савова, директори на училища и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//