ГЕРБ и ПП един към друг: Вие сте на ход

Снимка: Infomreja.bg

Ден преди гласуването на мандата отново напрежение между бившите партньори

ПП-ДБ се обърна към партньорите си във властта - ГЕРБ-СДС:

"Уважаеми колеги,

Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа:

1.    Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;

2.    Всички решения относно състава на министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;

3.    Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход".

От ГЕРБ отговориха:

ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпваме от номинацията й за министър - председател! Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет!

Уважаеми колеги от ПП/ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и не рационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента.

Вие сте на ход!

Коментар дойде и от премиера в оставка – Николай Денков, който е в Брюксел:

„Отново трябва да се стабилизира политическата ситуация и да седнем на масата за преговори, които да ни изкарат до позитивен резултат. Колкото до обидите, да напомня, че бях персонално обиждан многократно от различни политици – Делян Пеевски, Делян Добрев, включително Бойко Борисов наскоро се включи. Никога не сте ме чули да искам извинение, защото в политиката няма място за такива игрички. Не сме в детската градина, не сме в режима „ти уважаваш ли ме“. Ние попитахме сутринта Мария Габриел има ли вероятност да се случи това да прочете имена, които не сме съгласували. Тя каза – не. ГЕРБ-СДС трябва да се обадят, за да кажат как да продължим. Готови сме и търсим варианти, които да бъдат приемливи при сегашната ситуация. Най-големият проблем е, че доверието ми към Мария Габриел беше счупено с този акт. Не мога да повярвам още как това се случи. Трябва да намерим начин как да влезем в режим, в който това крехко доверие, което бяхме изградили, да може да се стъпи на него и да се продължи нататък. Трябва да се използват всички възможности за преговори, включително и за първия мандат. Ако погледнете споразумението, в него пише, че той трябва да се разглежда като национален. Дали ще бъде първи, или втори – винаги подходът трябва да е, че това е национален мандат. Европейските партньори изразяват загриженост, че отново се дестабилизира ситуацията в България.“

Кой съгласува текстове с Делян Пеевски – ГЕРБ-СДС или ПП-ДБ?

„Аз не съм съгласувал никакви текстове с Делян Пеевски. Това, което знам от колегите ми, които бяха в преговорния екип, е, че е имало обаждане или среща – не знам кое точно от двете – в което се обяснили какъв е смисълът на този текст, който е предложен там. Ако беше съгласуван с Делян Пеевски, този текст щеше да изглежда по съвсем различен начин“, коментира Денков.

Той си обяснява постъпката на Мария Габриел с това, че е била подложена на тежък натиск от други хора и тя се е поддала, което е проблем за него. 

Денков допълни, че ПП-ДБ чакат покана за преговори от мандатоносителя, защото според него тя трябва да дойде именно от тях.

Според него някой се е опитал „да взриви“ преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и всъщност е успял.

В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също говори:

Вместо да се извинят, ПП-ДБ отидоха още по-далеч. Ние сме предложили само премиер. Те не искат правителство, продължават да си мислят, че ще стане с втория мандат. Но ние сме категорични, че това няма да се случи. И днес им даваме време да мислят. Утре стават точно седем дни от преговорите. Защо трябва да се откажем от Мария Габриел? Защото един човек я е обидил? Човек, който благодарение на нас е финансов министър, благодарение на нашата подкрепа, ние го защитавахме девет месеца от всички вас, които го нападахте. Моето обяснение е, че Асен Василев е намерил прекрасното време да дезертира, и то по начин, по който да обедини всички, които не ни обичат. След фокусите, които прави във финансите, ще трябва да връщаме пари от бюджета по Плана за възстановяване. Смачканият дефицит също е на база на много фокуси. Той, ако остане, трябва да си оправи тази каша, защото Международният валутен фонд в доклада си казва, че трябва да се вдигнат данъците. Да не говорим за енергетиката - как взимаше пари, връща, прави, струва, изпразни фондовете, похарчи ги, върна ги.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK