Кюстендилци се представиха достойно в 11-ия републикански фестивал за хора с увреждания в Перник

Снимка: Виолета Атанасова

За 11-и пореден път пернишкият квартал Църква /бившето село Даскалово/ бе домакин на Републиканския многожанров фестивал за хора с увреждания.

След като в съботния ден кюстендилските певчески формации от клубовете на инвалида в Кюстендил и в с. Шишковци взеха участие в Международния фолклорен фестивал „Пауталия 2017”, неделята те посветиха на представянето си в голямата творческа инициатива за хора с увреждания, която се организира от Съюза на инвалидите в България и Община Перник.

Във фестивала се включиха близо 1500 души от цялата страна, както и гости от Република Македония. Председател на журито, чиято работа се оказа доста трудна, беше легендата на българската поп музика Мими Иванова, придружена, разбира се, от неизменния спътник в живота си Развигор Попов. Тази година в програмата на фестивала беше предвидане и специална алея на занаятите.

Да поздрави участниците в колоритното събитие дойде омбудсманът Мая Манолова, чието посещение започна със снимка с живописните народни певици от Клуба на инвалида в с. Шишковци. Тя отдели време и за певческата формация към кюстендилския Клуб на инвалида.

От фестивалната сцена омбудсманът заяви, че победители в този фестинал ще бъдат всички изпълнители, които въпреки своите здравословни проблеми и физически увреждания съхраняват силния си дух, не се оставят да бъдат победени от несгодите и с талант, любов  и всеотдайност към фолклора и всички жанрове на изкуството отстояват своето право да бъдат пълноценни личности и индивидуалности.

Манолова съобщи, че в партньорньорство с неправителствени организации вече е подготвен и внесен в Народното събрание и в Министерския съвет Законопроект за личната помощ, който да превърне грижата за хората с увреждания от инцидентни програми и проекти в непрекъсната политика на общините и социалното министерство.

Представянето на кюстендилските формации във фестивала стана възможно благодарение на съдействието на Община Кюстендил, която осигури безвъзмездно транспорта на участниците с два микробуса, съобщи Виолета Атанасова, член на Управителния съвет на Основната организация на СИБ-Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK