Управителят на ВиК – Благоевград, на среща с общинските съветници в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Днес се състоя среща на общинските съветници и кметовете от община Гоце Делчев с Росица Димитрова – управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград. Искането за покана бе направено от Димитър Бояджиев от името на групата съветници на БСП.

В изложението си г-жа Димитрова изтъкна, че бизнес планът на ВиК – Благоевград, е бил даден за обсъждане от общинските съветници по места и те са излъчили свои представители, които да присъства при неговото  обсъждане в Благоевград. Бизнес  планът не е бил приет веднага  заради липса на консолидация, дължаща се на отказа на две общини – Кресна и Сандански, да влязат в Асоциацията.

След преработването му той е бил приет от КЕВР към края на 2018 г. Закъснението от близо две години не е позволило предвиденото плавно поскъпване на цената. Освен това липсата на консолидация не позволява ВиК – Благоевград, да кандидатства за подобрения по Оперативна програма „Развитие на околната среда“.

Очакванията на ръководството на дружеството  са,че до края на годината двете общини ще се присъединят към останалите.

Относно цената на водата, Росица Димитрова изтъкна, че тя не е променяна от 2008 година и че в момента в Благоевградска област тя е една от най-ниските в сравнение с останалите области в страната.

Формирането цената на водата , поясни Росица Димитрова, става, като се има предвид комплексността на услугата – доставка, отвеждане и пречистване на водата. В община Гоце Делчев цената е по-ниска, защото в нея няма пречиствателна станция за отпадни води.

Според указанията на КЕВР, увеличението е станало на базата на най-високата дотогава цена – от 1,01 лева за кубик  вода,  и то е средно с 30 процента. Пак според Комисията за енергийно и водно регулиране, цената трябва да е една, независимо от начина на подаване на водата – гравитачно, помпено или смесено.

На въпроса, защо водата в село Брезница е поскъпнала с 50 до 60%, даденият отговор е, че преди цената е била  много по-ниска заради гравитачното подаване на водата.

На срещата беше посочена необходимостта от по-добро взаимодействие между ВиК специалистите в общината и в областния център, например при предаване на улици с подменени тръби. Управителят на ВиК се съгласи, че „наистина трябва да се подобри взаимодействието със служителите в регионалното поделение“.  Прие и забележката относно пропуски при възстановяване на асфалтовите настилки след отстраняване на аварии.

Росица Димитрова изтъкна стремежа на дружеството, което ръководи, да подобрява качеството на предоставяните услуги. Посочи също, че понякога то прави инвестиции над инвестиционната програма. „Там, където Общинската администрация е активна, се работи и по програми“ – добави тя и даде за пример община Гоце Делчев.

Общинските съветници и кметовете получиха уверение от страна на управителя на ВиК – Благоевград, че ще им бъде изпратена справка за приходите от община Гоце Делчев и разходите за нея.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

тит09:16 - 08.03.2019
Видяхте ли кой зададе истинските и болезнени въпроси на шефката на ВиК - само ДПС и БСП съветниците. От ГЕРБ единствено Ангел Баламата се изказа и то забажете .....за да защити шефката на ВиК-то. ШШШШ алоууу, теб гражданите ли са те избрали или си там за да пазиш гъза вик-то!!! гледайте предаването в топпреса за да видите истината за герп гоце делчев
jrj08:24 - 08.03.2019
Само си вдигат запратите тия мамелюци, никакви разходи нямат. Водатата не само в Брезница, ами и в цялата област идва гравитачно, т.е. години не плащат никакви разходи, освен високите заплати, кражбите им и скъпи джипове. Общините сменят водопроводи и канали, те само прибират парсата, ти да видиш, Бизнес плана им е пълна измама - завишават си нарочно загубите, за да оправдаят и предизвикат поскъпване на водата. Съветниците навсякъде спят, гонят само лични интереси!
Въведете име...19:19 - 07.03.2019
ВиК мафия.
Да18:52 - 07.03.2019
И ще увеличи заплатите на абсолютно всички служители без изключение.Защото има браншови колективен договор подписан 2018 и влиза в сила 3 месеца след неговото подписване.

FACEBOOK