Още 23,1 млн. лв. дават на културните институти и читалищата

Снимка: Infomreja.bg

Решението бе взето днес на заседание на Министерския съвет

На днешното си заседание Министерският съвет прие решение, с което с общо 23,1 млн. лв. се увеличава финансирането на културните институти и на читалищата.

Предложените промени са във връзка с приетите разходи по централния бюджет за 2024 г. за изпълнение на политики в област „Култура и изкуства“. Направените предложения с проекта на решение за увеличение на стандартите в сферата на културата са съгласно писмо на министъра на културата, съгласувано с Националното сдружение на общините в Република България.

Основните стандарти за финансиране на държавните музеи, художествени галерии и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", както и стандартите за общинските музеи, художествени галерии и библиотеки с регионален характер, се увеличават допълнително с 18,2%.

Допълващите стандарти за закрити площи на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и на регионалните библиотеки се увеличават допълнително с 20%, а за държавните музеи и художествени галерии се въвежда нова група допълващ стандарт за закрити площи, което е от ключово значение за тяхното нормално функциониране.

За читалищата стандартът е увеличен с нови допълнителни 1,2% и така с направените промени общото увеличение на стандарта за читалищата за 2024 г. спрямо 2023 г. достига 21,6%.

Общо необходимите средства за увеличението на стандартите за финансиране на делегираните от държавата дейности в областта на културата са в размер на 23,1 млн. лв. и се осигуряват за сметка на приетите разходи по централния бюджет за 2024 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK