Китайският президент е на посещение в Сърбия

Александър Вучич и Си Дзинпин Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посещението съвпада с 25-годишнината от бомбардировките срещу бивша Югославия

Китайският президент Си Цзинпин пристигна късно снощи на посещение в сръбската столица Белград. Това е втората спирка от европейската му обиколка, която започва във Франция и ще продължи в Унгария.

Посещението на Си Цзинпин съвпада с 25-годишнина на бомбардировките на срещу бивша Югославия, когато е ударено посолство на Пекин в Белград и загиват трима китайски журналисти.

Агенция Ройтерс коментира, че днес Сърбия е смятана за най-важния китайски партньор на Балканите. През миналата година Китай е вторият по големина търговски партньор на Сърбия след ЕС, а през юли тази година трябва да влезе в сила и споразумение за свободна търговия.

Очаква се днешните разговори между Вучич и Цзинпин да бъдат посветени на възможните нови сделки. Китайски фирми вече стопанисват обекти от минната и преработвателната индустрия, Пекин е отпуснал и няколко милиарда долара за строителство на инфраструктура в Сърбия.

Ройтерс отбелязва, че изборът на Сърбия и Унгария за посещение на китайския лидер е свързан и с проруските им настроени лидери и вложените китайски пари.

За Си Цзинпин това е първо посещение в Европа от 2019 година насам. Във Франция той се срещна с Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Обсъдени бяха проблемните моменти в търговията с Европа, както и възможностите за китайско въздействие върху Русия, което би могло да възпре агресията й срещу Украйна./БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//