Банско се впуска в „Градска рециклиада“

Снимка: Община Банско

Ще има и награди

Община Банско и Екопак България започват съвместна кампания „Градска рециклиада, Екокино“.

Това е второто издание на най-мащабната и първа по рода си подобна инициатива, която ще се проведе в 9 общини в България от февруари до юли 2024 под мотото „Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове – Спечели кино на открито!“

Целта на организаторите е да увеличат с поне 70% събираемостта на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове на територията на общината за периода от февруари до юли 2024 г. спрямо същия период на миналата година. Ако целта бъде постигната или надмината, ЕКОПАК ще осигури безплатна кино прожекция на открито на подходящо обществено място, на която могат да присъстват гражданите на община Банско.

Община Банско и ЕКОПАК ще организират редица инициативи, с които да ангажират граждани, бизнес, училища и детски градини да се включат в кампанията.

През февруари, март и април ще стартират еко-състезания в учебни заведения – училища и детски градини. Отделно, с подкрепата на Община Банско, ще бъде създадена организация за предаване на пластмасови бутилки и кенове от заведения за бързо хранене, кафета, фитнеси, граждани и други. 

За целите на кампанията се отчитат всички количества, събрани от всички състезания, инициативи, пунктове за събиране, организирани от Общината, както и тези, събрани през системата от контейнери за разделно събиране на Екопак България.

Използваните пластмасови бутилки и алуминиеви кенове могат да бъдат 100% рециклирани, ако обаче бъдат разделно събрани. За съжаление много често тези отпадъци попадат в смесения битов отпадък и стигат до общинското депо или остават да се разлагат стотици години в природата. Целта на кампанията „Градска рециклиада“ е да повиши разделното събиране на тези два типа отпадъци, за да помогне за изпълнението на заложените в българската и европейската нормативна база амбициозни цели и задължения. Тази инициатива ще бъде от полза и за намаляване на обема отпадъци, които попадат на общинските депа за битова смет и запазването на средата, в която живеем по-чиста и красива за по-дълго време.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK