Полското правителство ограничи домашните работи за малките ученици

Снимка: Infomreja.bg

Учителите не трябва да дават домашни от първи до трети клас, а до осми те са по желание

Полското правителство наложи строги ограничения, свързани с обема от задачи за домашна работа, които учителите да дават на по-малките ученици, предаде Асошиейтед прес. 

Правителството на премиера Доналд Туск наложи забраната този месец на фона на дискусия, свързана с необходимостта от осъвременяване на полската образователна система, която според критици набляга на зубрене и домашни, а не на критично мислено и креативност. 

Според решението учителите вече не трябва да дават задължителни задачи за домашна работа на учениците от първи до трети клас. От четвърти до осми клас домашните са по желание и няма да влияят на оценката на децата.

"Радвам се за това", каза ученичка в пети клас, която живее във Варшава. "Повечето ми съученици сутрин преписват домашните от други хора или от интернет, така че няма смисъл", добави тя. 

Бащата на ученичката също одобрява решението на правителството.

"Ако има нещо, което да направи така, че учениците да ходят на училище с повече удоволствие, вероятно то е добре както за тях, така и за училището", каза той.

Съпругата му обаче е скептично настроена.

"Не съм доволна, защото (домашните) са начин за затвърждаване на наученото", каза тя. "Това помага да сме наясно какво наистина е научило детето и какво се случва в училище", допълни майката на ученичката. 

Образователната система в Полша е подложена на редица спорни промени, отбелязва АП. Почти всяко ново правителство се е опитвало да направи нововъведения - нещо, което според много учители и родители ги е объркало и обезкуражило.

Повече спорове се появиха през последните години, след като в нови учебници бяха прокарани много консервативни възгледи, отбелязва Асошиейтед прес. От години учителите напускат училищата заради ниски заплати и политически натиск. Настоящото правителство се опитва да увеличи възнагражденията на учителите и обеща други промени, които преподавателите одобряват.

Славомир Брониарж, ръководител на Съюза на полските учители, заяви, че макар и да признава необходимостта от облекчаване на тежестта върху учениците, новите правила за домашните работи са още един случай на промяна, наложена отгоре, без адекватни консултации с преподавателите. 

"Като цяло учителите смятат, че това се случи твърде бързо, твърде прибързано", каза той.

Той твърди, че премахването на домашните работи може да задълбочи разликите в образованието между децата, които получават повече помощ вкъщи, и тези от по-бедни семейства, които имат по-слаба подкрепа и по-ниски очаквания. Вместо това той настоява за по-всеобхватни промени в цялата учебна програма. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK