Руенската света обител издаде нова книга

Снимка: Личен архив

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, излезе от печат ново книжно издание на Руенския манастир "Св. Йоан Рилски" до с. Скрино - "Дневник на послушник Николай Беляев (преподобния оптински старец Никон)".

Дневникът е съставен от записките на младия послушник Николай Беляев постъпил през 1907 г. в скита „Св. Йоан Предтеча“ на знаменитата Оптинска обител.

Наставляван и духовно възпитан от известния духовник на обителта - преп. Варсануфий Оптински той води свои записки през ранния период на своето послушничество.

От тях ясно се вижда, както правилното и умъдрено духовно наставничество, така и правилата на трезвеното послушание.

В този смисъл книгата представлява нагледно аскетично ръководство, както от страна на наставника, така и от страна на младия новопостъпил послушник, което я прави ценна и за духовните ръководители - игумени и игумении, и за желаещите да поемат по пътя на монашеското послушание.

Книгата, също така, представлява своеобразна стенограма на вътрешния живот на скитската обител с цялото многообразие от християнски добродетели и човешки немощи в едно време на упадък, както на обществените нрави в имперска Русия, така и на дълбока криза на самото руско монашество.

Ето защо това прави книгата полезна и за широк кръг читатели, които желаейки да открехнат завесата на манастирския живот ще видят, че възходът и падението са едновременни спътници не само на обикновените християни, но и на монасите.

Манастирът е лечебница - място за лечение на заразената човешка природа от болестта на прародителския грях, а не идеалистично място с изтънчени обноски и висок естетически вкус.

Изданието се реализира с финансовата подкрепа на Дирекция “Вероизповедания” при Министерски съвет и благочестиви православни християни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK