Огромен успех! Отпуснаха пари за ремонт на Регионалния музей в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Десетки сгради в Югозапада ще получат финансиране за реновиране

Над 188 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт и мерки за повишаване на енергийната ефективност на спортни и културни институции в цялата страна. Средствата ще бъдат инвестирани чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е Структура за наблюдение и докладване по инвестиция „Подкрепа за обновяване на сградния фонд“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. След извършена проверка и оценка на проектните предложения, МРРБ публикува одобрените и отхвърлените обекти за изпълнение на инвестиции по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“.

Одобрени са 112 предложения за сгради на културата и изкуство и 41 проекта за сгради за спорт.

Предвиждат се и ремонтни дейности в редица културни институции, сред които регионални музеи и библиотеки, театри, културни центрове и художествени галерии.

Финансиране се предоставя на Регионалния исторически музей в Благоевград.

Музеят в Благоевград е триетажна сграда, която от години „страда“ от липсата на отопление. Буквално служителите са подложени на тежки условия на труд в зимните месеци.

Самата сграда е проектирана така че в административната си част се отоплява с парно, но в залите за експозиции – липсва топлина. Самата отоплителна система там е морално остаряла и не се използва, тъй като е и неефективна.

Очакваме ремонтът да започне с голямо нетърпение. Това е една моя дългочакана мечта! След като минат всички процедури по обществените поръчки, се надяваме възможно най-скоро да започнат и дейностите, каза за ИНФОМРЕЖА директорът на РИМ - Кирил Алексиев.

Със средствата ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност в повече от 60 народни читалища в страната. Сред одобрените са тези в с. Елешница и с. Драглище в общ. Разлог, с. Брежани, общ. Симитли, читалищата в Петрич, с. Коларово и с. Марикостиново; читалищата в селата Катунци, Склаве и Джигурово, община Сандански.

Одобрени са и проектите за ремонт на комплекс „Септември“ в Симитли и залата по борба в Бобов дол.

Няколко са проектите за ремонт на закрити плувни басейни, сред които ж.к. „Еленово“ в Благоевград. Басейнът бе изграден преди години, а Общината загуби дело, заведено от фирмата изпълнител за неизплатена сума.

Мярката цели след ремонтите сградите да постигнат клас на енергопотребление минимум клас „В“ и да спестяват минимум 30% от първична енергия. Сред допустимите дейности по проектите са текущ ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди и др.

В началото на декември 2023 г. МРРБ одобри за финансиране мерки за енергийна ефективност и в сградите на 79 общини, пожарни служби, полицейски управления и централите на държавни институции, които също ще бъдат обновени със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Припомняме, че преди дни от МС бяха отпуснати средства за ремонт на централния храм в Благоевград – „Въведение Богороднично“, както и за довършване на строежа на храма в село Изгрев.

Кметът пък подписа договор с МРРБ за 3,5 млн. лв. от общо 7 млн. лв. за доизграждането на улица „Промишлена“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK