Софийската градска прокуратура повдига обвинение на ОПГ в Митниците

Снимка: БГНЕС

Срещу обвиняемите ще бъде поискана мярка за неотклонение „задържане под стража за 72 часа“

Софийската градска прокуратура повдига обвинение след вчерашната акция в Агенция „Митници“.

Обвинението ще бъде за организирана престъпна група, научи bTV.

Все още не е ясно колко от седемте задържани досега ще бъдат с обвинение. По предварителни данни тази група се е занимавала с контрабанда, подкупи и пране на пари.

На задържаните ще им бъде поискана мярка за неотклонение „задържане под стража за 72 часа“.

Това се случва на фона на акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в София и Хасково. Обиски имаше в кабинета и в жилището на шефката на Агенция „Митници“ – Петя Банкова.

Неофициално операцията е заради разследване, свързано със сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал. Банкова заяви, че не го познава, а самата тя като служител на ДАНС преди време е имала лоши отношения с шефа на агенцията и подозира, че именно той стои зад акцията. 

„Преди няколко години Пламен Тончев реши, че ще ме изпрати в Благоевград за наказание. Това е основната им схема – когато някой пречи, те го командироват. Тогава казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС“, каза вчера Банкова.

Акцията коментира и министърът на финансите Асен Василев, чието ведомство е принципал на Агенция „Митници“.

„Аз силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Ако няма наистина сериозни доказателства, като да излязат наяве в края на тази акция, за мен тя е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича каналите на контрабандата и уволни 20 митничари по сигнали на чужди служби“, обяви Василев.

Премиерът в оставка, Николай Денков също коментира акцията. По думите му има слухове, че ДАНС прикрива канали за контрабанда на наркотици. Той изрази подкрепата си за Банкова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK