Започна досъдебно производство за наводението в Царево

Снимка: БГНЕС

Според окръжния прокурор на Бургас разследването ще бъде всестранно, обективно и пълно

Досъдебно производство за причиняване на смърт поради професионална непредпазливост е образувала Окръжната прокуратура в Бургас във връзка с бе

дствието в община Царево, при което живота си загубиха четирима души, информира БНР. 

Разследването ще бъде проведено всестранно, обективно и пълно. Това заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Досъдебното производство е по член 123 от НК, поясни той:

"Това е престъплението, при което наказателна отговорност се носи от лице, което е причинило смърт на другиго или други лица, поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, т. нар. смърт поради професионална непредпазливост."

Предвиденото наказание за подобно престъпление е затвор от 1 до 6 години. 

Извършени са огледи на моста, където бяха намерени телата на съдия Мария Москова и дъщеря й. 

Използван е високотехнологичен дрон, което е безпрецедентно в нашата работа досега, подчерта Чинев:

"С негова помощ успяхме не само да проникнем във вътрешността и под съоръжението най-вече, а освен това да заснемем с висока резолюция и качество и да регистрираме отстояния, които са ни нужни с оглед на бъдещата техническа експертиза."

Предстои назначаването на тройни или петорни експертизи, чието изготвяне ще отнеме месеци, уточни прокурор Чинев. Продължават и разпитите на свидетели. Извършени са съдебно-медицинските експертизи и аутопсиите на загиналите. 

В момента на фокус е мостовото съоръжение, но разследването може да бъде разширено и да включи състоянието на речните корита и деретата. 

Във всеки един момент може да бъде променена и правната квалификация според обема, вида и съдържанието на събраните доказателства, посочи още окръжният прокурор на Бургас. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK