Коронясаха Иван Стойчев за „Цар на лозята“ в Илинденци

Снимки: Община Струмяни

На отличените участници в конкурса за най-добри вина бяха връчени грамоти и предметни награди.

Боговете на виното слязоха в местността Масовец и благословиха лозовите масиви на Илинденци. След това празникът се пренесе на площада в селото, където приветствени думи и сърдечни поздрави отправи кметът на община Струмяни, Емил Илиев.

По повод 31-то издание на празника „Боговете на виното“, той пожела на всички винопроизводители и любители на виното преди всичко „да бъдат живи и здрави, да продължават да правят хубаво вино и прославят с. Илинденци и община Струмяни по целия свят, защото това е едно кътче, благословено с плодородна земя и трудолюбиви хора, на което имаме привилегията да се радваме и което трябва да ценим, запазим и развиваме за в бъдеще“.

Сред официалните гости на празника освен кмета на Струмяни бяха кметът на община Сандански Атанас Стоянов, Георги Батев – председател на Общински съвет-Сандански, Надежда Цветанова – изпълнителен продуцент на българския сериал „Вина“, Петя Тасева и Фиданка Котева – заместник-кметове на община Струмяни, Иван Секулов – секретар на община Струмяни.

Един от най-дългоочакваните моменти бе награждаването на победителите в конкурса за „Най-добро вино“ и короноването на „Царя на лозята“.

По традиция кметът на община Струмяни Емил Илиев връчи наградата на „Царя на лозята“, която тази година бе спечелена от Иван Стойчев.

В категорията за „Най-добро червено вино“ победителите са:

Трето място – Юлиан Котев.;

Второ място – Петър Пасков;

Първо място – Йордан Парапанов;

За най-добро гостуващо червено вино наградата получи Илия Стаменов.

В категорията за „Най-добро бяло вино“ победителите са:

Трето място – Николай Стойчев;

Второ място – Петър Пасков;

Първо място – Йордан Парапанов;

За най-добро гостуващо бяло вино наградата отиде при Стефан Василев.

На отличените участници в конкурса, бяха връчени грамоти и предметни награди.

Празникът е съпроводен и с вкусната кулинарна изложба, специално подготвена от дамите на пенсионерски клуб „Белица“ - с. Илинденци, с традиционни български питки, баници и сладкиши и неизменното в днешния ден хубаво и пивко вино.

Специално за всички жители и гости на китното село бе представена и ретроспективна фото изложба, посветена на празника на Боговете на виното и показваща запомнящи се моменти от него през годините.

За доброто настроение на всички гости на празника ще се погрижи Илинденски хороводен оркестър до късните часове на деня.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK