Констатираха ново огнище на птичи грип в Добричко

Снимка: Infomreja.bg

То е установено в Генерал Тошево

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки в землището на гр. Генерал Тошево, област Добрич. Вирусът е установен след получен сигнал от собственика на птицефермата за повишена смъртност на отглежданите от него птици. В засегнатата ферма се оглеждат около 129 хил. кокошки носачки.

Със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 27.11.2023 г. е обявено огнището и предприетите мерки за контрол. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попада гр. Генерал Тошево и 10-километрова наблюдавана зона. В нея попадат следните населени места от община Генерал Тошево: с. Снягово; с. Огражден, с. Йовково, с. Кардам, с. Чернооково, с. Писарово, с. Люляково, с. Преселенци, с. Малина, с. Петлешково, с. Присад, с. Пленимир, с. Равнец, с. Дъбовик, с. Къпиново.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Българската агенция по безопасност на храните констатира ново огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в землището на гр. Генерал Тошево, обл. Добрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK