Калин Стоянов подписа стратегическа рамка за сътрудничество с ЕК и Агенциите на ЕС

Снимка: МВР

Документът извежда ключови въпроси в областта на управлението на миграцията и границите

Министър Калин Стоянов подписа Стратегическа рамка за сътрудничество  между ЕК, Агенциите на ЕС и България с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон, съобщават от пресцентъра на МВ

Приносът и проактивната ангажираност на България са неделима част от съвместните европейски усилия за адресиране на миграционните предизвикателства и по-доброто функциониране на Шенген, подчерта комисар Йохансон.

Документът извежда ключови въпроси в областта на управлението на миграцията и границите. Стратегическата рамка ще даде възможност за  продължаване на структурираното сътрудничество между България, ЕК и европейските агенции в ключови области – гранично управление, убежище, връщане и полицейско сътрудничество. Ще бъде подпомогнат и процесът на подготовка на българските институции за прилагане на новото европейско законодателство в областта на миграцията и убежището.

Приетата рамка за сътрудничество е продължение на успешния съвместен Пилотен проект, който подпомогна значително компетентните български органи и направи по-видими дългогодишните постоянни усилия на страната ни за поддържане на високо ниво на сигурност на външните граници на ЕС, превенция на нелегалната миграция и вторичните движения. Същевременно документът отчита новата роля на България във функционирането на Шенгенското пространство.

Днес Комисията стартира и ново специфично действие за финансиране от 85 милиона евро по Инструмента за управление на границите и визите (BMVI) 2021 – 2027 г. за подобряване на националните способности по външните граници на ЕС.

България и Румъния вече могат да кандидатстват за допълнително финансиране за разширяване или надграждане на съществуващите системи за наблюдение на границите; закупуване на транспортни средства, включително с възможност за термовизия; закупуване на оперативно оборудване като камери за откриване на движение и термовизионни камери и разработване или надграждане на системи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK