Пожарникар за Атина: Жертвите са толкова много, защото хората не напускат жилищата си

Снимка: ЕРТ

Григор Георгиев е вече пенсиониран пожарникар, който е прекарал целия си професионален стаж в потушаването на хиляди огньове.

Трагедията в Гърция подтикна хиляди въпроси, които все още очакват своя отговор. Хората от Югозапада неизменно свързват пожара в Атина с екокататсрофата в Кресненско през 2017. В рамките на две години, две съседни държави страдат от небивали огнени стихии.

Георгиев коментира за ИНФОМРЕЖА Атинския ад през погледа на един професионалист:

Трагедията е подобна на пожара миналата година в Кресна, но в по-големи и по-опустошителни мащаби. Лошото е, че е в населен район и бързо се разраства. Силният вятър е големият проблем. Бързо се мени посоката. Такъв огън се гаси само с много хора и въздушен състав. Няма как да се предвиди развитието. Действа се спонтанно според обстановката, обяснява пожарникарят.

Жертвите са толкова много, защото хората не напускат жилищата си. В България хората се извеждат превантивно от жилищата си с полиция и тогава започва гасенето. Никой човек не може да понесе гледката как гори имуществото му.

Според дългогодишния опит на Георгиев, такива пожари не се гасят, а се локализират. Локализиране е, когато се спре разпространението, т.е. огънят се ограничава. После поетапно се гасят огнищата.

Възможно ли е подобен пожар да не може да се изгаси, колкото и абсурдно да звучи? Като не остане какво да гори, ще спре, казва огнеборецът.

„Нашите тактически действия са много различни от техните. Те имат и самолети. Те не вкарват хора да гасят в дълбочина, а чакат на открит терен. Ние действаме на участъци. Отстъпваме, но има повече време за прегрупиране. Ние не спираме денонощно. Те се изтеглят в тъмната част на деня. Отново казвам, че вятърът е голям проблем и теренът също.“

Пожарът в Атина е от така наречените върхови пожари, които са най-опасни. Бързо се разпространяват. За секунди минават стотици метри като гори короната на дърветата.

Гасенето продължава, а всички сили – полиция, пожарна, медици, институции са мобилизирани в помощ на пострадалите, опечалените. Продължава издирането на изчезнали хора.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK