Йорданова пита къде са корупционните обвинителни актове на прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Тя уточни, че по време на разисквания за съдебната реформа представителите на "Има такъв народ" дори не са идвали

Тежестта на корупцията в България е по-малка, диша се по-леко, но промените се бавят, тъй като управлението забави темпове заради тиха съпротива от страна на коалиционните партньори. Това коментира пред bTV министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Тя уточни, че по време на разисквания за съдебната реформа представителите на "Има такъв народ" дори не са идвали.

"Борбата с корупцията не е пиар акция, например, трябва повече прозрачност при пътни нарушения", посочи Йорданова.

По въпроса за доклада на Европейската прокуратура за България, в който се посочва, че липсват присъди по високите етажи, министърът пита още къде са корупционните обвинителни актове, къде са влезлите в сила присъди, и посочи, че трябва ефективен механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор.

Йорданова коментира случая с шкафчетата и снимките на Бойко Борисов, за нея това показва, че Иван Гешев не уведомява българските депутати по това дело, а Европейския парламент. От там коментираха на живо по bTV, че не е изпратен документът от Иван Гешев до целия ЕП, а само до един-единствен депутат.

Цветелина Пенкова от "Прогресивния алианс на социалистите и демократите" уточни, че "има възприятие за липсата на независимост на българската прокуратура". Темата ще продължи да се дискутира в Европейската комисия, но решението трябва да дойде от България, заключи Пенкова.

На последният избор на ВСС мнозинството, което избра главния прокурор, всъщност го подкрепи, коментира още Надежда Йорданова. За нея "реалната съдебна реформа идва от това какъв ще е ВСС следващите 5 години".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK