Нулева безработица сред завършилите медицина

Снимка: iStock

Броят на чуждестранните студенти в България се е удвоил

Безработицата сред завършилите професионално направление „Медицина“ и специално Медицинския университет-София, е почти нулева. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на церемонията по връчването на наградите по изданието на „Рейтинговата система на висшите училища в България - 2023 г.“ (Академичните оскари), организирано от “24 часа”. Събитието бе открито от премиера Николай Денков, а в него участие взеха и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и председателят на комисията по образование и наука в парламента Красимир Вълчев.

Министър-председателят акад. Николай Денков връчи отличието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е на първо място в най-много направления – 22. Министър Цоков връчи приза на проф. Бойчо Ланджов, ректор на Медицинския университет в София, който е първо място в България в професионални направления „Здравни грижи“, „Медицина“, „Обществено здраве“, „Стоматология“ и „Фармация“.

„Медицинският университет в София има много сериозен принос за нарастване на броя на чуждестранните студенти в България. Това е един много сериозен образователен бум в сферата на висшето образование, който след време ще бъде изследван – как се е стигнало до тези тенденции и с какво нашите медицински университети привличат студенти не само от Европа, но и от други краища на света“, посочи министър Цоков. По думите му медицинските университети и конкретно МУ-София не само дават добра подготовка на българските и чуждестранни студенти, но са и изследователски университети. „В тях се случва голяма част от науката в тази област. Увеличението на публикациите на български университети в световните база данни Scopus и Web of science до голяма степен е свързано и с това, което правят преподавателите и изследователите в МУ-София. Той се развива като един много важен модел за развитие на българското висше образование“, подчерта министър Цоков.

По време на церемонията стана ясно, че броят на научните публикации на български висши училища международните бази данни се е увеличил двойно през последните 5 години. Удвоил се е и броят на чуждестранните студенти в България. Преди техният дял е бил 4%, а сега е над 8 на сто, колкото е средното ниво в Европейския съюз.

Друга положителна тенденция е, че от създаването на Рейтинговата система на висшите училища преди 13 години досега заплащането на висшистите се е увеличило повече от два пъти. Безработицата сред завършилите висше образование е рекордно ниска – 2%. Преди 13 години едва 40% от завършващите бакалавърска степен, след дипломирането са се реализирали на позиции, изискваща висше образование. Сега техният дял е 60%, а при магистрите е по-висок – 70%.

На церемонията присъстваха кметът на София Васил Терзиев, зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, бивши министри на образованието след 1990 г., ректори на висши училища, учени от Българската академия на науките и университетите, представители на бизнеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK