Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Снимка: www.europarl.europa.eu

Тя е за Иран и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел.

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и Андрей Ковачев от Европейската народна партия.

Евродепутатите обвиняват Корпуса на гвардейците на ислямската революция в участие в планирането или извършването на редица операции, убийства и терористични атаки на територията на ЕС през последните 30 години.

Сред тях е взривяването на автобус на летище Сарафово, при което загинаха българският шофьор и петима туристи от Израел.

Според обосновано предположение на българските власти атентатът е дело на ливанската шиитска групировка „Хизбула“, подкрепяна от Иран. Двамата извършители са от ливански произход и са включени в терористичния списък на ЕС.

Евродепутатите настояват Корпуса също да бъде обявен за терористична организация.

Текстът, включващ взрива в Сарафово, е внесен от евродепутати от ЕНП.

Евродепутатите също така призовават ЕС и страните-членки да се консолидират и да увеличат усилията за гарантирането на безопасното и незабавно освобождаване на всички заложници от кораба „Галакси лийдър“, пленен в Червено море през ноември.

Атаката е дело на йеменски хуси, подкрепяни от Иран. На борда има трима граждани на ЕС – двама българи и един румънец, както и трима украинци. Текстът за българските моряци е внесен от евродепутати социалисти. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//