ОИК-Благоевград, отстрани общински съветник, тя обжалва пред АС

Снимка: Infomreja.bg

Жалбата не спира изпълнението, освен ако съдът не постанови друго

Общинската съветничка Соня Ставрева атакува в Административен съд решението на ОИК – Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията й поради конфликт на интереси.

В жалбата си тя твърди, че решението на ОИК е неправилно и незаконосъобразно, и прави особено искане да бъде спряно изпълнението му до приключване на делото.

Жалбата не спира изпълнението, освен ако съдът не постанови друго, което е изключение и се прилага, ако докаже, че са налице важни причини за това.

Според съдия Димитър Думбанов в конкретния случай не са представени доказателства, от които може да се направи обоснован извод, че предварителното изпълнение на решението на ОИК би довело до причиняване на особено съществени неблагоприятни последици за Соня Ставрева.

В жалбата са изложени общи твърдения за наличие на предпоставки за причиняване на значителна или трудно поправима вреда, но без конкретика, поради което съдията счита, че особеното искане е неоснователно.

Определението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок иначе първото открито заседание по жалбата е насрочено за 19 февруари в Административен съд, съобщава вестник „Струма“.

В ОИК Благоевград е постъпил сигнал от Калоян Ханджийски, с който сигнал се сезира ОИК – Благоевград, с твърдение за нарушение на нормата на чл.34,ал.6 от ЗМСМА. Твърди се, че Соня Ставрева е участвала като управител и едноличен собственик на капитала на дружеството „Медия Прес Груп“ ЕООД.

Подателят на сигнала счита, че са налице всички основания за прекратяване на правомощията на обявената за избрана за общински съветник ,тъй като според него те удостоверяват несъвместимост със заеманата длъжност, информира със свое решение ОИК, публикувано на сайта на Комисията.

На свое заседание, проведено на 10.12.2020 г., ОИК Благоевград се запозна със процесния сигнал и стартира административното производство съгласно правомощията си.

На свое заседание на 27.01.2021г. ОИК-Благоевград, одобри с протоколно решение писмо до Соня Ставрева, с което и бе дадена възможност да изрази писмено възражение по така подадения сигнал и отпочналото административно производство по предсрочно прекратяване на пълномощията и.

На 10.02.2021 г. е заведено писмено възражение от Ставрева, с което мотивирано възразява срещу сигнала, подаден от Калоян Ханджийски. Счита, че не са налице посочените в сигнала правни основания за предсрочно прекратяване на пълномощията и като общински съветник от листата на Местна коалиция Партия на Зелените (ВОЛЯ).

ОИК-Благоевград, проведе гласуване, при което „ЗА“ предсрочно прекратяване на пълномощията на Ставрева гласуваха общо 8 члена  - Йордан Симонски, Александра Стоянова, Елеонора  Атанасова,  Биляна Петачка, Елена Панчева, Стоян Терзийски, Милена Велкова, Светослава Терзиянова-Михайлова.

„ПРОТИВ“ гласуваха 4 члена –Мартин Бусаров, Вилислав Балев, Мустафа Сирачки,  Владимир Вачев.

Така ОИК прекрати предсрочно пълномощията на Ставрева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK