Църква в Лондон: Кога във Великобритания ще има наш храм?

Снимка: iStock

Българското правителство отпусна 800 000 лева в началото на септември, но парите не стигат

Българското правителство отпусна 800 000 лева в началото на септември, за да подпочогне изграждането на български православен храм в Лондон

В Обединеното кралство живеят над 200 000 сънародници, а българската диаспора е една от малкото, които нямат собствена църква.

В началото на 90-те години на миналия век бившите гаражи на сградата на посолството ни в Лондон са предоставени за параклис. По инициатива на западноевропейския митрополит Антоний и с подкрепата на посланика ни в Лондон - Марин Райков, ще бъде реализирана идеята за преустрояването на параклиса ,,Св. Иван Рилски“ в храм. Единствено българската диаспора няма такъв в Лондон към момента.

Италиански архитект изработва проект за преустройство и разширяване на малкото помещение в храм с класически стил. Той ще бъде изграден в традицията на българските средновековни храмове в Плиска, Преслав и Сердика.

Сградата на българското посолство, която се намира на метри от „Роял Албърт Хол“ е паметник на културата и след разрешителна процедура вече може да бъде преустроена. Сумата отпусната от българското правителство е недостатъчна за завършването му. Ето защо е обявена кампания за набирането на средства.

Дарения могат да бъдат направени директно през сайта на българската църква в Лондон.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK