Наталия Киселова: Зам.-министърът на електронното управление не е извършил престъпление

Снимка: БГНЕС

Според нея е възможно да се стигне до оспорване на изборните резултати

Поведението на зам.-министъра на електронното управление не е престъпление. То ще бъде квалифицирано като нарушение на ИК. Поведението му обаче доведе до сериозни последици. То имаше и един скрит ефект - премахването на машините повиши леко избирателната активност. Стойнов не е имал право да снима кодовете на машините.

Това заяви пред БНТ преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Според нея е възможно да се стигне до оспорване на изборните резултати, но за това за всяка община трябва да се посочи в коя секция е имало нарушение.

По думите й ограничението на възможността да се гласува с машина е удар по привържениците на машинния вот. ЦИК обаче не е лишила гражданите от избирателните права, поясни Киселова.

По отношение на жалбите срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартия, тя подчерта, че ВАС трябва да има готовност да се произнесе в най-кратки срокове при подобни извънредни ситуации. Киселова изтъкна, че отлагане на изборите е допустимо при извънредно положение.

Тя засегна и казуса с министъра на финансите Асен Василев, който не успя да упражни правото си на глас. Ако той има постоянен адрес в страната не би трябвало да има проблем. Василев не е проявил инициатива да смени настоящия си адрес, който е в страна извън ЕС. Това е пропуск от негова страна, поясни Киселова.

Припомняме, че доклад на ДАНС се превърна в повод за голям скандал в навечерието на местните избори. Бяха изнесени данни, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал кодовете на машините за вота. ГЕРВ, ДПС„ ИТН, Възраждане обявиха, че това компрометира изборите. На извънреден брифинг от ЦИК взеха решение на изборите да се гласува само с хартия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK