Хиляди участваха в бдения в Лондон и Берлин с призив за спиране на антисемитизма

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В Париж имаше пропалестинска демонстрация

Хиляди хора се включиха днес в бдения в Берлин и Лондон, за да се противопоставят на антисемитизма и да подкрепят Израел, докато в Париж и други градове хиляди пропалестински демонстранти поискаха спиране на огъня и помощ за хората в обсадената ивица Газа, предаде Асошиейтед прес.

Част от събралите се пред Бранденбургската врата в Берлин носеха израелски знамена или плакати със снимки на някои от над 200-те души, взети от "Хамас" за заложници по време на смъртоносното нахлуване на бойците на палестинската групировка в Израел на 7 октомври.

"Непоносимо е, че днес евреите отново живеят в страх - и то точно в нашата страна", заяви президентът Франк-Валтер Щайнмайер пред множеството, което според организаторите е наброявало 20 000 души, а според полицията - 10 000. "Всяко едно нападение срещу евреи, срещу еврейски институции е позор за Германия. Всяко едно нападение ме изпълва със срам и гняв."

По-рано германският канцлер Олаф Шолц откри нова синагога в източния град Десау и заяви, че е възмутен от рязкото нарастване на антисемитизма от началото на конфликта.

На вратите и стените на няколко сгради в Берлин, в които живеят евреи, беше изрисувана Давидовата звезда, а миналата седмица нападатели хвърлиха два коктейла "Молотов" по синагога в Берлин.

На бдение на лондонския площад "Трафалгар" участниците държаха плакати с изображения на заложници и на изчезнали хора и скандираха "върнете ги у дома".

Войната засили напрежението в целия свят, като накара еврейските и мюсюлманските общности да се чувстват уязвими. Лондонската столична полиция съобщава, че през октомври е регистрирала 13-кратно увеличение на съобщенията за антисемитски престъпления в сравнение с миналата година. Съобщенията за престъпления срещу мюсюлманите са се увеличили повече от два пъти.

Днешните митинги се проведоха ден след като десетки хиляди пропалестински демонстранти - 100 000 по оценки на полицията - преминаха през британската столица, за да поискат от Израел да спре въздушните удари след Газа, започнали в отговор на нахлуването на Хамас. 

Властите в Газа твърдят, че от началото на най-новата война на територията са загинали повече от 4700 души. В Израел са убити повече от 1400 души, повечето от които цивилни, убити при нападението на 7 октомври. 

Израел засили бомбардировките си срещу Газа преди очакваната сухопътна офанзива. Представители на ООН настояват за повече хуманитарна помощ в обсадената палестинска територия, след като вчера 20 камиона бяха допуснати да влязат в Газа през южния граничен пункт "Рафах" с Египет.

Във Франция, където живеят най-големите еврейски и мюсюлмански общности в Европа, хиляди демонстранти се събраха днес в Париж, за да поискат от Израел да спре ударите си по Газа. По оценки на полицията са участвали 15 000 души. 

Някои от тях развяваха червени, зелени и черни палестински знамена и се качиха на централната статуя на Площада на Републиката. На един плакат пишеше "Спрете клането в Газа. Франция трябва да призове за незабавно прекратяване на огъня".

Организаторите - сред които палестински и мюсюлмански групи, асоциации за мир, работнически и студентски съюзи и леви политически партии - осъдиха нападението на "Хамас" срещу цивилни, призоваха войнствената групировка да освободи всички заложници и призоваха за прекратяване на израелското нападение и за "пълно и незабавно прекратяване на огъня" в Газа. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK