Радев се срещна с Желязков, президентът избира служебен премиер

Снимка: Президентство

Начало на срещите, определени от промените в Конституцията

Президентът Румен Радев проведе среща с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, чийто пост е сред посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата по назначаване на служебен министър-председател, съобщават от прессекретариата на Президенството.

След връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат за съставяне на правителство по-рано днес държавният глава обяви, че започва срещи с всички посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели.

За днес са насрочени още две срещи на президента с потенциални кандидати – с управителя на БНБ Димитър Радев и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли държавния глава да не избира за служебен премиер нито председателя на парламента Росен Желязков, нито председателя на Сметнаха палата Димитър Главчев, които са излъчени от ГЕРБ.

Решението на ИТН да върне папката  с мандата веднага на президента Румен Радев не изненада формациите в НС. Това, което ги интересува е как ще продължи конституционната процедура, предвид ограничените възможности, от които президентът може да посочи за служебен премиер. Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков. Истински се надявам президентът да не посочи и Димитър Главчев. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво.

Когато ГЕРБ управлява, управлява лидерски, с цялата си мощ, в името и за благото на хората, каза Борисов като обяснение защо не иска нито Желязков, нито Главчев да бъдат избрани за служебни премиери.

Възможна ли е конституционна криза? 

Борисов отговори: „Има един говорител по темата и това е Христо Иванов. Аз съм подкрепил всичко, което той е искал, и той ми е благодарил".

Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че очаква избори 2 в 1. Тя смята, че до конституционна криза едва ли ще се стигне.

Нинова коментира думите на Борисов, отправени към Радев:

Изненада ни с това изказване, защото когато от ГЕРБ подкрепиха тези промени в конституцията, знаеха, че двамата са на тези позиции. Тогава гласуваха „за”, сега казват – „не”. Типично за Борисов е сутрин, обед и вечер да си сменя позицията.

Връщането на третия мандат днес дава възможност за избори 2  в 1 и да спестим сто милиона на българските данъкоплатци. Поне това да направим. В момента президентската институция трябва да се концентрира в разговорите с потенциалните бъдещи служебни премиери, така че да не изпуснем датата, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

И ако от БСП заявиха готовност за избори, то бившите им партньори от предния кабинет казаха: Всеки трябва да си поеме отговорността!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK